Paus: Pas op voor de populisten

Waarschuwing | Maak niet dezelfde fout als in de jaren dertig, zei paus Franciscus in een Spaanse krant. Loop niet achter populisten aan.

Europeanen moeten oppassen dat ze niet opnieuw achter populisten als Hitler aanlopen, zo heeft paus Franciscus gewaarschuwd in een interview. Over president Trump hield de paus zich op de vlakte. "Ik denk dat we eerst maar eens moeten afwachten", aldus Franciscus over Trump in de Spaanse krant El País. "Ik loop niet graag op mezelf vooruit en wil mensen niet voorbarig beoordelen."


Franciscus maande Europeanen om niet dezelfde fouten te maken als in de jaren dertig, toen ze 'redders' kozen om een economische en politieke crisis op te lossen, maar er oorlog voor terugkregen. "Crisis leidt tot angst en onrust. Het duidelijkste voorbeeld van Europees populisme is Duitsland in 1933. Een volk dat in een crisis gedompeld was en zocht naar haar identiteit, tot er een charismatische leider kwam die beloofde haar identiteit terug te geven. We weten allemaal wat er daarna gebeurde."


"Hitler stal de macht niet, zijn volk stemde op hem en daarna verwoestte hij zijn volk. Dat is het risico", merkt de de paus op. "In tijden van crisis ontbreekt het ons aan beoordelingsvermogen. Dat is een voortdurende herinnering voor mij. Dat is waarom ik altijd zeg: praat met elkaar."


Terwijl El Pais de waarschuwingen van de paus publiceerde, kondigde PVV-leider Geert Wilders een 'patriottische lente' aan, waarbij nationalistische anti-immigratiepartijen de macht overnemen in een 'democratische en geweldloze revolutie in Europa'.


Wilders deed zijn uitspraken zaterdag tijdens een bijeenkomst met geestverwanten uit de rest van Europa in het Duitse Koblenz. Onder de deelnemers waren onder andere Marine Le Pen van het Franse Front National en Frauke Petry van Alternative für Deutschland.


Volgens Wilders is de verkiezing van Trump slechts het begin. De PVV-voorman voorspelt dat ook Europeanen dit jaar bij verkiezingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk 'het juk van de politieke correctheid afwerpen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden