Paus overwoog af te treden

(Novum/AP) - Paus Johannes Paulus II heeft overwogen om af te treden op zijn 80ste, vijf jaar voor zijn dood, maar besloot uiteindelijk de beslissing over hoe lang hij moest dienen aan God over te laten. Dat zegt kardinaal Stanislaw Dziwisz, voormalig secretaris en vertrouweling van de overleden paus, in 'Een leven met Karol', een boek dat in samenwerking met een Italiaanse journalist tot stand kwam en woensdag in Italië uitkomt.

Johannes Paulus overleed op 2 april 2005 op 84-jarige leeftijd. Hij leed al lang aan de ziekte van Parkinson en in zijn laatste jaren sleepte hij zich met moeite voort. Hij sprak traag en moeizaam en was op het laatst nauwelijks meer te verstaan. Hij werd een toonbeeld van de lijdende mens, zeker toen hij op het laatst tot twee keer toe met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

Vanwege zijn slechte gezondheid werd er al zeker tien jaar voor zijn dood gespeculeerd over zijn aftreden, maar Johannes Paulus gaf nooit een krimp en zei tot het einde toe te zullen aanblijven. Uit het boek van Dziwisz, tegenwoordig aartsbischop van Krakau, blijkt nu dat hij wel degelijk heeft overwogen de handdoek in de ring te gooien. De regel dat kardinalen vanaf 80-jarige leeftijd geen stemrecht meer hebben bij pausverkiezingen bracht hem op de gedachte dat die leeftijd dan wellicht ook het einde van een pauselijke ambtstermijn zou moeten zijn, zegt Dziwisz.

Ook het testament van de Johannes Paulus II, dat kort voor zijn begrafenis door het Vaticaan werd vrijgegeven, laat zien dat de paus zich vanaf 2000 zorgen maakte of hij met zijn gezondheidsproblemen nog wel opgewassen zou zijn tegen zijn taken. Hij bad tot God dat die hem zou laten inzien 'tot welk punt ik deze dienst moet voortzetten'.

Het is al in geen eeuwen gebeurd dat een paus is afgetreden. Het bekendste geval is dat van paus Celestinus V, die in 1294 op 85-jarige leeftijd werd benoemd, maar vijf maanden later te kennen gaf de taak niet aan te kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden