Paus op kort bezoek in multi-religieus Albanië

Met zijn eendaagse bezoek zondag aan Albanië zet paus Franciscus het land op de kaart dat de twijfelachtige eer had het eerste atheïstische land ter wereld te zijn.

Dictator Enver Hoxha verbood in 1967 om het geloof openlijk te belijden. Wie dat wel deed, riskeerde vervolging, gevangenschap, marteling en de dood. Paus Franciscus herdenkt de 'martelaren van het geloof' zondag tijdens een eucharistieviering op het Moeder Teresa-plein in de hoofdstad Tirana. Maar de paus wil ook vooruit kijken en met zijn bezoek onderstrepen dat het ooit beruchte land nu een voorbeeld is van samenwerking tussen verschillende geloven. Moslims, byzantijns-orthodoxen en katholieken werken samen in een regering van nationale eenheid, met ondersteuning van een interreligieuze raad. "Mijn aanwezigheid is een manier om tegen iedereen te zeggen: we kunnen allemaal samenwerken", zei de paus vorige maand op de terugweg van zijn vorige reis, naar Zuid-Korea.

Albanië is (naast Kosovo) het enige overwegend islamitische land van Europa. Van de 3,6 miljoen inwoners is 60 procent moslim, 20 procent byzantijns-orthodox en 16 procent rooms-katholiek. Volgens een woordvoerder van de Albanese bisschoppenconferentie verheugen ook moslims en orthodoxen zich op de komst van de paus omdat hij de kant van de zwakken en stemlozen kiest. Er doen geruchten de ronde dat uit Syrië en Irak teruggekeerde djihadgangers het op de paus gemunt zouden hebben, maar volgens diens woordvoerder Federico Lombardi is er geen aanleiding voor extra veiligheidsmaatregelen. "Er zijn geen specifieke bedreigingen of risico's die het voor de paus nodig maken om zijn optreden of het reisprogramma aan te passen", zei Lombardi eerder deze week.

Behalve het onderstrepen van samenwerking tussen godsdiensten zal paus Franciscus ook de van oorsprong Albanese moeder Teresa (1910-1997; meisjesnaam Agnes Gonxha Bojaxhiu) eren. Paus Johannes Paulus II bezocht Albanië in 1993 in het gezelschap van moeder Teresa. Hij bewonderde haar zeer vanwege haar inzet voor de armen in het Indiase Calcutta, maar ook vanwege haar rechtlijnige denkbeelden over bescherming van het ongeboren leven. Johannes Paulus verklaarde moeder Teresa in 2003 zalig. In Albanië is moeder Teresa nog altijd zeer populair. De nationale luchthaven is naar haar genoemd.

Na aankomst op deze luchthaven gaat paus Franciscus naar Tirana om president Bujar Nishami te ontmoeten en er de mis op te dragen. De paus luncht in de nuntiatuur (ambassade) met de zeven bisschoppen van Albanië en ontmoet 's middags een gezelschap van religieuze leiders. Om vijf uur 's middags gaat de paus voor in een vesperviering in de nieuwe kathedraal van Tirana. Een priester en een religieuze die de onderdrukking nog hebben meegemaakt, leiden de viering in. Tot slot ontmoet Franciscus kinderen in een liefdadigheidscentrum. 's Avonds om half tien is hij terug in Rome, na een bezoek van zo'n tien uur. "We weten dat paus Franciscus graag korte bezoeken aflegt", zegt Lombardi, "maar deze reis zal wel erg intensief worden". Omdat de paus maar één dag in Albanië is, zal kan de plaats Scutari, het hart van het katholicisme in Albanië, niet bezoeken.

Albanië is het eerste Europese land dat paus Franciscus bezoekt. Eerdere bezoeken waren aan Brazilië (Wereldjongerendagen), Israël en Zuid-Korea. Op 25 november bezoekt de paus het Europees Parlement in Straatsburg. Eind november staat een tweedaagse reis naar Turkije gepland, op uitnodiging van Ankara.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden