Paus: Noem Europa geen christelijk continent

Paus Franciscus, vrijdag in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Beeld afp
Paus Franciscus, vrijdag in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.Beeld afp

Europeanen moeten oppassen met het spreken over hun christelijke wortels. Dat kan snel omslaan in een gevoel van superioriteit, waarschuwt paus Franciscus in een nieuw interview. Europa is volgens hem lang niet alleen gevormd door het christendom.

"Ja, Europa heeft christelijke wortels en is de verantwoordelijkheid van het christendom om die wortels water te blijven geven", stelt hij in een dinsdag gepubliceerd gesprek in het Franse tijdschrift La Croix. "Maar dat moet gedaan worden in een geest van voetwassing. De plicht van het christendom jegens Europa is er een van dienstbaarheid."

'Koloniaal'
Trotse betogen over de christelijke wortels van Europa kunnen nogal 'koloniaal' overkomen, meent de paus. In het interview toont hij zich verder kritisch over de manier waarop Europeanen nu vluchtelingen en andere migranten opvangen. Nieuwkomers moeten niet 'ge-ghettoiseerd' worden, 'dat is de slechts mogelijke ontvangst'. Beter is het om ze te integreren.

"De terroristen in Brussel waren Belgen, kinderen van migranten, maar ze groeiden op in een ghetto", merkt Franciscus op. "De nieuwe burgemeester van Londen (een zoon van Pakistaanse moslims, red.) legde de eed af in een kathedraal en zal ongetwijfeld de koningin gaan ontmoeten. Dat laat zien hoezeer Europa weer moet ontdekken hoe het mensen kan integreren."

'Verovering hoort bij islam, maar ook bij christendom'
De suggestie dat Europeanen bang zijn van 'de islam' wijst hij van de hand. "Er is niet zozeer angst voor de islam als wel angst voor Islamitische Staat en diens veroveringsoorlog. Die is deels gebaseerd op de islam. En inderdaad, de geest van verovering is een inherent onderdeel van de islam. Maar de passage in het evangelie van Matteüs waarin Jezus zijn discipelen naar alle naties stuurt, daarin kun je dezelfde opdracht tot verovering in zien."

Een samenleving waarin christenen en moslims vredig samenleven is zeker mogelijk, meent Franciscus. "Ik kom uit een land waarin dat gebeurt. Moslims komen daar de Heilige Maagd aanbidden. (...) In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) leefden christenen en moslims voor de oorlog samen, en dat moeten ze nu weer doen. Een land als Libanon bewijst dat het mogelijk is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden