'Paus moet autoritaire Eijk berispen'

Behoudende katholieken vragen Vaticaan om hulp in conflictsituatie rond aartsbisschop

De top van behoudend rooms-katholiek Nederland wil dat paus Benedictus XVI de uiterst conservatieve aartsbisschop Wim Eijk tot de orde roept. Gisteren is een brief met dit verzoek naar het Vaticaan gegaan.

Dr. Nelly Stienstra, voorzitter van het Contact Rooms-Katholieken - de invloedrijkste organisatie van orthodoxe katholieken - heeft zich samen met advocaat Erica Schruer, oud-voorzitter van de eveneens zeer behoudende Vereniging voor Latijnse Liturgie, rechtstreeks tot Rome gewend met klachten over de manier waarop de aartsbisschop de Nederlandse kerkprovincie leidt.

Eijk wordt in een brief onder meer autoritair optreden en 'onchristelijk gedrag' verweten. Iedereen die kritiek uit op zijn manier van besturen zou moeten vrezen voor zijn baan. Onlangs zou de aartsbisschop zelfs bedrijfsrechercheurs hebben afgestuurd op zijn bisschoppen om hun computers te controleren op belastend materiaal over hemzelf.

Eerder ontsloeg hij een zieke financieel adviseur, en toen een collega in een brief zijn ontzetting uitsprak over de gang van zaken, eiste de aartsbisschop diens ontslag.

Dat het rommelt in de kerkprovincie, is al langer bekend. De conflicten liepen zo hoog op, dat nuntius François Bacqué, de ambassadeur van het Vaticaan in Nederland, was gevraagd te bemiddelen. Die poging is op niets uitgelopen.

Een zaak die behoudend katholiek Nederland in het verkeerde keelgat schoot is dat de aartsbisschop in 2009 Nederlands enige academische priesteropleiding van Nederland, het Ariënsconvict, heeft gesloten zonder overleg te plegen met de medebisschoppen.

Het argument dat Eijk gebruikte was dat het verliesgevend zou zijn. Inmiddels zou volgens Stienstra en Schruer zijn gebleken dat er wel degelijk genoeg geld was. Eijk zou dus hebben gelogen over de financiën.

Ook in andere katholieke kringen ligt de aartsbisschop onder vuur omdat hij sinds zijn aantreden in 2008 de dekenaten schrapte en zijn staf met een derde inkromp. Stienstra zelf, die 22 jaar lang vrijwilliger was bij de Utrechtse Salvatorparochie, was ineens niet meer welkom.

In het bisdom Utrecht zou de conservatieve katholiek leider gelovigen de kerk uitjagen met zijn manier van doen.

De briefschrijvers zeggen alles te hebben geprobeerd om de problemen binnen het aartsbisdom lokaal op te lossen. Nu dat niet is gelukt, wenden zij zich rechtstreeks tot de paus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden