Paus maakt hertrouwen veel eenvoudiger

Paus Franciscus, afgelopen woensdag tijdens zijn wekelijkse audiëntie in Rome. Beeld afp
Paus Franciscus, afgelopen woensdag tijdens zijn wekelijkse audiëntie in Rome.Beeld afp

Rooms-katholieken die hun kerkelijk huwelijk nietig willen laten verklaren, hoeven zich niet meer door eindeloze bureaucratische procedures te worstelen. Paus Franciscus maakt het proces veel eenvoudiger. Dat is vooral prettig voor gelovigen die na een scheiding willen hertrouwen.

Wie wil hertrouwen in een rooms-katholieke kerk, heeft meer nodig dan alleen de scheidingspapieren van het stadhuis. Hij of zij moet ook zorgen dat de kerk een streep heeft gezet door het vorige huwelijk. Bij zo'n nietigverklaring oordeelt de kerk dat het huwelijk nooit geldig is geweest, bijvoorbeeld omdat het niet uit vrije wil is gesloten of omdat een van de partners geen kinderen wilde.

De huidige procedure is echter zo duur en ingewikkeld dat zelfs mensen die aan alle voorwaarden voldoen, het niet zien zitten om een nietigverklaring aan te vragen.

Franciscus brengt daar nu verandering in. Hij wijzigt het kerkrecht waardoor gelovigen niet langer twee, maar nog slechts één vonnis hoeven aan te vragen. Die maatregel moet de bureaucratie sterk verminderen. Bij eenvoudige gevallen hoeft er geen kerkelijk tribunaal aan te pas te komen, maar is het voldoende als de bisschop zijn handtekening zet. In Rome wordt al gesproken van de grootste verandering van de procedures rond nietigverklaring in eeuwen.

De paus is er niet op uit om scheiden en hertrouwen makkelijker te maken, stelt hij in een begeleidend schrijven. De nieuwe regels zijn vooral bedoeld om 'de promptheid van de processen' te verbeteren. Dat moet ertoe leiden dat gelovigen niet te lang 'worden onderdrukt door de duisternis van de twijfel', oftewel: dat ze sneller weten waar ze aan toe zijn.

Kerk dingt niets af op huwelijk
De vrees dat de kerk haar ideeën over het huwelijk op de tocht zet is overtrokken, waarschuwt Franciscus. "Het is me niet ontgaan dat een sneller oordeel een bedreiging kan zijn voor de onverbreekbaarheid van het huwelijk", stelt hij.

"Daarom wil ik ook dat de uitspraak wordt gedaan door de bisschop". Die vormt 'de beste garantie' dat alles ordentelijk verloopt. Die aanpak past in Franciscus' beleid: minder Vaticaancentrisme en meer macht voor lokale bisschoppen.

Franciscus heeft de nieuwe regels niet helemaal zelf opgesteld. Ze zijn het werk van een commissie die hij vorig jaar aanstelde en waarmee hij regelmatig contact had.

Het eindresultaat is een slimme compromis, concludeert Vaticaankenner John Allen op de nieuwssite Crux. Conservatieven hoeven niet bang te zijn dat de kerk haar standpunt over scheiding op de schop neemt. "En progressieven zullen blij zijn dat de kerk op zijn minst probeert om meer compassie uit te stralen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden