Paus laat tijdens mis zijn ernstige kant zien

Tijdens rijtoer maakt Franciscus nog wel even tijd om een gehandicapte te kussen

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Hij deed het weer, paus Franciscus. Tijdens de toer over het Sint Pietersplein voor zijn inhuldiging stapte hij zomaar van de auto af en groette een gehandicapte man. Dat moest kort. Op het plein zaten kerkelijk leiders, politiek leiders, vorsten en prinsen te wachten en op en rond het plein stonden zo'n 200.000 belangstellenden.

Een inhuldiging in vrij sobere stijl, maar wel met een opvallend brede vertegenwoordiging vanuit kerken en van wereldlijk leiders. Vicepresident Biden (Verenigde Staten) was er, bondskanselier Merkel (Duitsland), president Kirchner van Argentinië, de Italiaanse president Napolitano en premier Monti. Veel orthodoxe kerkleiders, met als bijzondere gast de oecumenisch patriarch Bartholomeus. Sinds de kerkscheuring tussen oost en west in 1054 was deze patriarch nooit bij een dergelijke plechtigheid in Rome.

De inhuldiging gisteren was overigens niet meer dan een rituele bevestiging van het pausschap van Franciscus. Dat ritueel begon binnen in de Sint Pietersbasiliek bij de tombe die bekendstaat als het graf van Petrus. Daar haalde paus Franciscus met andere geestelijken het wollen pallium en de zilveren vissersring op. Hij kreeg die vervolgens buiten aangereikt.

De viering moest niet te lang duren, had paus Franciscus gezegd. Twee uur, meer niet. Vandaar dat er het een en ander geschrapt was. Als kardinaal Bergoglio stond hij bekend om zijn korte, directe preken zonder moeilijke woorden. Zo preekte hij ook bij de inhuldiging. Omdat het de feestdag van de heilige Jozef was en dus de naamdag van voorganger Joseph Ratzinger had paus Franciscus de bijbellezingen gekozen van deze dag. Hij noemde Benedictus aan het begin van zijn preek.

Na zijn toer over het plein was paus Franciscus tijdens de plechtigheid opvallend ernstig. Voor het eerst sinds zijn verkiezing een kleine week geleden hield hij zich aan de uitgeschreven tekst. Zijn preek sloot aan bij wat de wereld de afgelopen dagen van hem gezien heeft. Het was een pleidooi voor zorg voor de armen, een liefdevolle omgang tussen ouders en kinderen, zorg voor ouderen, voor al het kwetsbare leven, voor de schepping ook. Die woorden kwamen uit de mond van de man die nog maar een uurtje eerder uit zijn wagen was gestapt, speciaal om een gehandicapte man te begroeten.

Na afloop ontmoetten de hoge gasten de paus in de Sint Pieter. Op schermen rond het plein was te zien hoe alle gasten, onder wie prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de paus begroetten.

Een Amerikaanse toeriste die net vandaag de Sint Pieter wilde bezoeken, werd tegengehouden door een van de talloze agenten die moesten voorkomen dat Rome op deze topdag volledig verstopt zou raken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden