Paus: kinderloos blijven is egoïstisch

null Beeld reuters
Beeld reuters

Gelovigen moeten niet 'fokken als konijnen', maar kinderloos door het leven gaan is ook niet de bedoeling. Koppels die bewust kiezen voor dat laatste zijn 'egoïstisch', vindt paus Franciscus.

Tijdens een audiëntie op het Sint-Pietersplein haalde Franciscus deze week uit naar, wat hij noemt, de 'hebzuchtige generatie die zich niet wil omringen met kinderen'. Velen zien kroost volgens hem uitsluitend als 'een bron van zorgen, een last, een risico'. Een samenleving die zo denkt, 'is er een van depressie'.

De boodschap leek vooral gericht aan zijn Italiaanse toeschouwers. Net als Nederland heeft Italië teruglopende geboortecijfers. Een paar weken geleden waarschuwde Franciscus nog voor doorgeslagen paringsdrang. Om een goed katholiek te zijn, is het niet nodig om te 'fokken als konijnen', zei hij tijdens een persconferentie aan boord van het pauselijke vliegtuig.

Die boodschap was gericht aan de Filippino's, wiens land hij kort daarvoor had bezocht. Veel Filippino's zijn bezorgd over de snelle groei van hun bevolking, wierp een journalist hem voor. Dat zien zij als de oorzaak van de armoede in hun land. Franciscus wees vervolgens op 'verantwoord ouderschap'. "God geeft je de middelen om verantwoordelijk te zijn", stelde hij.

'Cultuur van het welbehagen'
Dat Franciscus, in lijn met de kerkleer, moeite heeft met bewuste kinderloosheid is geen geheim. Vorig jaar zette hij zich in een homilie (preek) af tegen 'de cultuur van het welbehagen'. Sommige gehuwen zouden zo fanatiek streven naar een prettig leven dat ze afzien van ouderschap en alle ongemakken die daarbij horen.

"Je kunt er dan op uit, op vakantie; je kunt een huis op het platteland kopen en leven zonder zorgen", stelde Franciscus. "Misschien is het beter, makkelijker, om een puppy en twee katten te hebben en liefde te geven aan de katten en de hond." Het menselijk leven is gebaat bij vermenigvuldiging, voegt hij daar nu aan toe. "Vermenigvuldiging zorgt dat het leven blijft verjongen. Het is een verrijking, geen verarming."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden