Paus keert zich tegen levenslange gevangenisstraf

null Beeld AFP
Beeld AFP

Christenen moeten niet alleen tegen de doodstraf strijden, zo vindt paus Franciscus, maar ook tegen levenslange gevangenisstraffen. Want zo'n straf is eigenlijk een 'verkapte doodstraf'.

De paus deed zijn uitspraken vandaag in een lezing voor de Internationale Strafrechtvereniging. In die lezing keerde hij zich tegen het 'populisme' dat voorschrijft dat strenger straffen altijd beter is. Want 'gerechtigheid is geen wraak', zo zei Franciscus. En net zoals je niet met één medicijn de meest uiteenlopende ziektes kunt genezen, zo kun je ook niet met het wondermiddel van strenger straffen 'de meest uiteenlopende sociale problemen oplossen'.

De paus wil dat er meer nagedacht wordt over alternatieve straffen, maar hij constateert dat het debat daarover verstomd is. Zelf gaf Franciscus vorig jaar overigens al het goede voorbeeld, met een hervorming van het Vaticaanse strafrecht. In juli 2013 kondigde het Vaticaan aan dat de levenslange gevangenisstraf voortaan uit het wetboek van strafrecht van de ministaat geschrapt zou worden. Of het in de praktijk ook iets uitmaakt, moet nog blijken, aangezien de Vaticaanse justitie zich voornamelijk met kleine criminaliteit zoals zakkenrollen bezig houdt.

Met de uitspraken bevestigt Franciscus weer zijn imago van ruimdenkende, liberale paus. Dat imago kon wel weer een oppepper gebruiken. Vorige week trokken de conservatieve bisschoppen op de bisschoppensynode aan het langste eind. Halverwege leek het er nog even op dat de rooms-katholieke standpunten over homoseksualiteit en gezin serieus zouden gaan schuiven, maar uit de slotverklaring bleek dat veel van de halverwege uitgelekte voorstellen het niet hadden gehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden