Paus: katholieken hoeven zich niet voort te planten 'als konijnen'

Een achtste kind na zeven keizersnedes? 'Onverantwoord!', volgens de paus. Beeld epa
Een achtste kind na zeven keizersnedes? 'Onverantwoord!', volgens de paus.Beeld epa

Paus Franciscus handhaaft het verbod van de kerk op anticonceptiemiddelen, maar katholieken hoeven zich ook weer niet voort te planten 'als konijnen'. Ouders kunnen zich volgens de Heilige Vader beter richten op verantwoord ouderschap.

Redactie

"Een open houding voor het leven is essentieel voor het sacrament van het huwelijk", liet de paus op de terugweg van zijn reis naar de Filipijnen weten aan verslaggevers. Maar het is niet zo dat je het als goed katholiek 'moet doen als konijnen'.

Integendeel, verantwoord ouderschap vereist volgens Franciscus juist dat echtparen de geboortes van hun kinderen plannen. Er zijn volgens de paus genoeg manieren voor geboortebeperking die door de kerk zijn goedgekeurd.

Paus Franciscus spreekt journalisten toe op de terugweg van zijn reis naar de Filipijnen en Sri Lanka Beeld afp
Paus Franciscus spreekt journalisten toe op de terugweg van zijn reis naar de Filipijnen en Sri LankaBeeld afp

Zeven keizersneden
De kerkvader vertelde over zijn ontmoeting met een vrouw die zwanger was van haar achtste kind, na zeven keizersneden. "Dat is onverantwoord!", zei hij. De vrouw mag wel zeggen dat zij in God vertrouwt, "maar God geeft je ook mogelijkheden om verantwoordelijk te zijn".

Het belangrijkste is volgens Franciscus dat geen enkel instituut van bovenaf moet bepalen welke omvang een gezin zou moeten hebben: "Ieder volk verdient het om zijn eigen identiteit te behouden zonder ideologisch gekoloniseerd te worden".

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden