Paus is 'regenmaker' in Papoea-Nieuw-Guinea

PORT MORESBY (DPA, AFP, Rtr) - Voor een menigte van tienduizenden gelovigen heeft paus Johannes Paulus II gisteren in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, Peter To Rot zaligverklaard. Hij is de eerste zalige van de Stille-Zuidzeestaat.

To Rot, een lekeprediker, was na de Japanse bezetting in 1942 en de internering van de katholieke missionarissen verantwoordelijk voor de zielszorg van de gemeente. Omdat hij weigerde op te houden met preken, werd hij in 1945 gevangen genomen en geëxecuteerd.

De reputatie van paus Johannes Paulus II kan op Papoea-Nieuw-Guinea overigens niet meer stuk. Zeven maanden lang leed het eilandenrijk onder een verschrikkelijke droogte. Maandag kwam de paus bij heldere hemel aan, gisteren regende het pijpestelen. De bevolking noemde hem meteen “Piri-Piri-Man”, de regenmaker. De paus versloeg de 'professionele' regenmakers met hun eigen wapenen.

Tegenstanders van de zaligverklaring van Peter To Rot hadden maandag met zwarte magie de aankomst van de paus in Port Moresby met overvloedige regenval willen verzieken, meldde gisteren de krant National. Na het bezoek aan Papoe-Nieuw-Guinea wordt de paus in Australië en Sri Lanka verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden