Paus in Istanbul

Patriarch noemt Franciscus 'heraut van liefde en vrede'

Paus Franciscus boog zaterdag in het Turkse Istanbul het hoofd voor Bartholomeus I, de patriarch van Constantinopel. Op Franciscus' verzoek gaf de patriarch hem en de kerk van Rome zijn zegen. De patriarch omhelsde de paus. En kuste hem op het hoofd (foto onder).

Het gebaar toont aan hoe belangrijk Rome toenadering tot de oosterse kerk vindt. Bartholomeus I staat aan het hoofd van de orthodoxe kerken, met zo'n 300 miljoen gelovigen. Het aanhalen van de banden met deze kerken was dé reden voor Franciscus' bezoek aan Turkije. De paus en de patriarch - dit was hun derde ontmoeting - hielden een gezamenlijke dienst in de kathedraal van het orthodoxe patriarchaat in Istanbul, ter ere van de heilige Andreas, een van de twaalf apostelen.

Bartholomeus I noemde de paus een 'heraut van liefde, vrede en verzoening' en benadrukte het belang van eenheid en dialoog.

Hoog op de agenda stond het lot van vervolgde christenen, met name in het Midden-Oosten. Dat roept om gezamenlijke actie, stelde de patriarch. De twee leiders ondertekenden een verklaring waarin zij hun zorgen uitspraken. "Wij kunnen ons niet neerleggen bij een Midden-Oosten zonder christenen", aldus de verklaring.

De paus stond ook stil bij de 'onmenselijke en wrede' oorlog in Syrië. Hij haalde fel uit naar de Islamitische Staat, wiens terreurdaden hij een 'zware zonde tegen God' noemde.

In Istanbul bezocht de paus ook de Blauwe Moskee samen met de moefti van Istanbul, Rahmi Yaran (foto boven). Ook bezocht hij de voormalige kathedraal en moskee Hagia Sophia.

Op zijn laatste dag had hij een ontmoeting met jonge vluchtelingen uit met name Syrië en Irak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden