Paus herdenkt Holocaust en bidt bij Klaagmuur

Paus Franciscus steekt een briefje met daarop de tekst van het Onze Vader in de Klaagmuur. Beeld ap

Paus Franciscus heeft maandagochtend in Israël gebeden bij de Klaagmuur, de heiligste plaats waar joden kunnen bidden. Hij drukte zijn hoofd tegen de muur, net als hij een dag eerder deed bij de Israëlische grenswal bij Bethlehem.

Naar goed joods gebruik stak hij een envelopje in de muur en bad hij enkele momenten in stilte bij de enige overblijfselen van de tweede joodse tempel in Jeruzalem. Op het briefje stond de tekst van het Onze Vader, het gebed dat Jezus in het Nieuwe Testament aan zijn volgelingen leert. Ook refereerde Franciscus in een gesprek met de grootmoefti van Jeruzalem aan moslims als 'broeders'.

De paus riep bij de nabijgelegen Rotskoepelmoskee moslims op nimmer Gods naam te misbruiken om geweld te legitimeren. De moskee is de op twee na heiligste plaats in de islam, na de gebedsplaatsen in Mekka en Medina. Moslims geloven dat de profeet Mohammed op deze plek opvoer naar de hemel. Joden noemen dezelfde plaats de Tempelberg en het gebied wordt door zowel Israël als de Palestijnen geclaimd.

'Nooit meer, nooit meer' de Holocaust
Tijdens zijn bezoek aan Yad Vashem, het centrum voor herdenking van de Tweede Wereldoorlog, sprak Franciscus maandag zijn respect uit voor de slachtoffers van de Holocaust. Hij kuste de handen van overlevenden van de volkenmoord en bezocht op Jeruzalems verzoek een gedenkteken voor terreurslachtoffers.

Ook bad hij voor een crypte met de as van Holocaustdoden en legde een boeket witte en gele bloemen in de Herdenkingshal. Wit en geel zijn de kleuren van de vlag van Vaticaanstad.

De paus luisterde naar de verhalen van enkele overlevenden van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan zes miljoen joden het leven kostte. "Nooit meer, Heer, nooit meer", sprak een geëmotioneerde Franciscus. "Hier staan wij beschaamd, Heer, bij wat de mens, geschapen in Uw gelijkenis, in staat was aan te richten." Ook legde hij maandag als eerste paus een krans bij het graf van Theodor Herzl. De zionistenleider wordt gezien als de stichter van de staat Israël.

Franciscus bezocht zaterdag en zondag Jordanië en de Westelijke Jordaanoever.

Beeld ap
Beeld getty
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden