Update
Paus hekelt onverschilligheid voor migranten
Paus Franciscus heeft maandag tijdens een bezoek aan het Italiaanse eiland Lampedusa de onverschilligheid voor het lot van migranten veroordeeld. Die maakt dat mensen zich niet verantwoordelijk voelen voor de mensen die met gevaar voor eigen leven op zoek gaan naar een betere toekomst, zei hij in zijn preek tijdens een mis in het stadion van het dorpje Salina.
Sinds de jaren 90 is het kleine eiland in de Middellandse Zee, het zuidelijkste punt van Italië, een toevluchtsoord voor mensen die uit Afrika de Europese Unie proberen binnen te komen. De tocht in vaak wrakke boten heeft al velen het leven gekost. Nog geen uur voor Franciscus op het eiland arriveerde, legde nog een boot met 166 asielzoekers, onder wie vier vrouwen, bij het eiland aan. De Italiaanse kustwacht had het vaartuig opgemerkt, toen het op enkele kilometers van de kust in problemen verkeerde.
De paus zei dat 'de cultuur van het streven naar het eigen geluk' de mensen ongevoelig maakt voor de roep om hulp van anderen. De dood van elke migrant die bij de oversteek van de Middellandse Zee omkomt, voelt als een steek in het hart, zei hij. Franciscus veroordeelde de smokkelaars die de migranten veel geld aftroggelen voor de gevaarlijke tocht.
Het was het eerste bezoek van Franciscus aan Italië buiten Rome sinds hij in maart tot paus werd gekozen. Later deze maand maakt de Argentijnse paus zijn eerste buitenlandse reis. Hij gaat dan naar Brazilië voor een bezoek aan onder meer de Wereldjongerendagen.
Symboliek
Kort na aankomst wierp de 76-jarige kerkleider een bloemenkrans in zee ter herdenking van alle Afrikanen die bij hun poging om het eiland te bereiken, zijn verdronken. De bloemen waren wit en geel, de kleuren van het Vaticaan. Hij sprak met asielzoekers en bekeek de aanlegplaats waar geredde asielzoekers aan land worden gebracht. Aan een boot hing een spandoek met de tekst: 'Paus Franciscus, alleen u kunt ons helpen'.
Aan de mis in het stadion namen ongeveer 10.000 mensen deel. De dienst zat vol symboliek. Als altaar diende een beschilderde boot en de paus gebruikte een kelk die een plaatselijke handwerksman heeft gemaakt van het hout van een schip waarmee asielzoekers uit Afrika naar het eiland Sicilië zijn gevaren.