Paus hekelt 'ideologische kolonisatie van het gezin'

Franciscus op bezoek in Manila Beeld ap

Paus Franciscus heeft zich, op bezoek in de Filippijnen, uitgesproken tegen wat hij de 'ideologische kolonisatie van het gezin' noemde. Daarmee doelde hij op de opmars van het homohuwelijk, en op een plan van de Filippijnse regering om de bevolkingsgroei te remmen.

Franciscus maakte zijn opmerkingen terloops, op een bijeenkomst voor gezinnen in de hoofdstad Manila. Hij prees daarbij ook paus Paulus VI, die in 1968 in de controversiële encycliek Humanae Vitae stelling nam tegen anticonceptie. Volgens Franciscus had zijn voorganger "de kracht om openheid tegenover het leven te verdedigen", in een tijd dat de kerk onder druk stond om zijn positie over voorbehoedsmiddelen aan te passen.

De Filippijnse regering heeft onlangs een wet aangenomen die het mogelijk maakt om in gezondheidscentra voorbehoedsmiddelen uit te delen, en op school seksuele voorlichting te geven. De katholieke kerk van het land heeft zich daar altijd tegen verzet, en heeft het plan dertien jaar kunnen blokkeren.

Imago
De stellingname van Franciscus past misschien niet helemaal bij zijn progressieve imago, maar is ook niet nieuw. De strenge leerstellingen van het Vaticaan heeft hij nog nooit openlijk ter discussie gesteld.

Het verschil met zijn voorgangers zit hem vooral in de stijl. In zijn eerste grote interview na zijn aantreden, zei hij dat de Kerk niet geobsedeerd moet raken met het preken over abortus, het homohuwelijk en anticonceptie. Gevraagd naar zijn eigen mening over homoseksualiteit, hield hij zich in datzelfde interview begaafd op de vlakte. "Een keer heeft een persoon mij, om te provoceren, gevraagd of ik homoseksualiteit goedkeur. Ik antwoordde met de vraag: 'Zeg me: als God naar een homo kijkt, keurt hij zijn of haar bestaan dan goed met liefde of verwerpt hij die persoon dan, door hem of haar te veroordelen?'."

Conservatieven
Toch stuurde het Vaticaan aan het einde van 2013 een vragenlijst naar rooms-katholieke geestelijken over de hele wereld, waarin die ook hun mening mochten ventileren over onderwerpen als het homohuwelijk en anticonceptie.

Die enquête was bedoeld als voorbereiding voor de bisschoppensynode vorig jaar. Halverwege die synode leek het nog alsof de standpunten over homoseksualiteit en gezin zouden gaan schuiven, maar toen de definitieve tekst gepresenteerd werd, bleken de conservatieven toch aan het langste eind te hebben getrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden