Paus haalt kardinalen uit alle hoeken van de wereld

(TROUW)

Op het eiland Tonga waren de kerkkoren deze week alom te horen. Het eiland is opgetogen: bisschop Soane Patiti Paini Mafi is gecreëerd tot kardinaal. Hij is een van de twintig nieuwe kardinalen die paus Franciscus vandaag aanstelt.

Onder de nieuwe kardinalen zijn veel buitenstaanders, afkomstig uit de perfiferie van de wereldkerk. Mafi is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Niet alleen omdat hij van een eilandengroep in de Stille Oceaan komt, maar ook vanwege zijn leeftijd: met zijn 53 jaar wordt hij het jongste lid van het college van kardinalen.

Nooit eerder bereikte een geestelijke uit Tonga, een klein koninkrijk in Polynesië dat 106.000 inwoners telt, de rang van kardinaal.

Evenmin is Tonga een katholiek bolwerk: de meerderheid van de eilandbewoners is protestants. "Ik denk dat de paus misschien het punt wil maken dat de kerk uit alle hoeken van de wereld komt", zei Mafi eerder tegen persbureau SIR. "De paus probeert mensen attent te maken op het bestaan van de 'kleintjes', en te laten zien dat de 'kleintjes' ook een bijdrage kunnen leveren."

Voor hij naar het seminarie ging, was Mafi, volgens mensen die hem kennen, een vrije geest, 'die deed wat hij deed afhankelijk van de wind'.

Mafi komt uit een regio die worstelt met klimaatverandering, een onderwerp dat paus Franciscus grote zorgen baart. In een interview sprak Mafi onlangs over de 'permantente kwetsbaarheid' van laaggelegen eilanden als Tonga door de opwarming van de aarde.

De nieuwe kardinaal hecht er naar eigen zeggen aan dat de kerk oog heeft voor de noden van kansarmen en vrouwen. Op zijn cv vemeldt hij zijn grote hobby: luisteren naar countrymuziek.

de verdieping 10|11

Prinsjesdag in het Vaticaan

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden