Paus haalt banden met joden verder aan

Applaus voor Franciscus in de Grote Synagoge, waar hij gedeelde wortels benadrukt

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Katholieken en joden moeten samen werken aan een betere wereld. Dat zei paus Franciscus gisteren bij zijn bezoek aan de Grote Synagoge van Rome. "Jullie zijn onze oudste broeders en zusters", zei Franciscus in een afgeladen synagoge. "We behoren allemaal tot één familie van God." Verder veroordeelde de paus nadrukkelijk het antisemitisme. "Geloof en geweld zijn onverenigbaar."

Franciscus is de derde paus die de Grote Synagoge van Rome bezoekt. Johannes Paulus II (1986) en Benedictus XVI (2010) gingen hem voor. De veiligheidsmaatregelen voor het bezoek van de Argentijnse paus waren streng. De straten rond de synagoge waren afgezet, genodigden moesten door poortjes met metaaldetectors en de Romeinse autoriteiten hadden achthonderd agenten ingezet.

Franciscus kreeg een hartelijke ontvangst. Zijn toespraak werd regelmatig onderbroken door applaus. De relaties tussen het Vaticaan en de joodse wereld waren al goed, maar zijn sinds het aantreden van de Argentijnse paus nog verder verbeterd. Vorige maand publiceerde de Vaticaanse Commissie voor religieuze betrekkingen tot het Jodendom een verklaring waarin nog eens benadrukt werd dat God het verbond met het Joodse volk nooit heeft verbroken. Katholieken moeten niet proberen joden te bekeren en samen met hen strijden tegen antisemitisme. Joodse organisaties reageerden verheugd.

Toch zijn er nog genoeg meningsverschillen tussen het Vaticaan en het jodendom. Zo is er nog altijd discussie over oorlogspaus Pius XII en of hij zich voldoende heeft uitgesproken tegen de Jodenvervolging. Sommige katholieken vinden van wel en willen hem heilig verklaren, dit tot afgrijzen van veel joden die hem een te lakse houding verwijten. En dan is er nog Israël. Veel joden vinden dat het land wel wat meer steun mag verwachten van het Vaticaan in zijn conflict met de Palestijnen. Het Vaticaan erkent Palestina sinds 2012 als aparte staat, en bezegelde dit vorig jaar door een verdrag te sluiten met de Palestijnen. Dit alles tot groot ongenoegen van Israël, dat de overeenkomst een 'haastige stap' noemde die 'schade toebrengt aan de kans op een vredesakkoord'.

De paus noemde Israël gisteren met geen woord. Veel liever benadrukte hij de overeenkomsten tussen katholieken en joden. "Als christenen zichzelf willen begrijpen, kunnen ze niet om hun joodse wortels heen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden