Paus: grappen over geloof gaan te ver

In juli 2013 sierde Franciscus de voorpagina van Charlie Hebdo. 'Tot alles bereid om wat nieuwe klanten te werven', zei hij volgens Hebdo over zijn bezoek aan Rio de Janeiro. Beeld Charlie Hebdo
In juli 2013 sierde Franciscus de voorpagina van Charlie Hebdo. 'Tot alles bereid om wat nieuwe klanten te werven', zei hij volgens Hebdo over zijn bezoek aan Rio de Janeiro.Beeld Charlie Hebdo

De vrijheid van meningsuiting is een 'fundamenteel mensenrecht', maar grappen maken over andermans geloof gaat te ver. Geloof mag niet beledigd worden, stelde paus Franciscus donderdag tijdens een persconferentie.

Robin de Wever

"Er zijn grenzen", vindt hij. "Iedere religie heeft zijn waardigheid." Daarmee reageerde de Heilige Vader op een vraag over de aanslagen vorige week in Parijs. Franciscus leidde zijn betoog in met een verwijzing naar zijn moeder. Als iemand haar beledigt, grinnikte hij, 'dan mag die een klap verwachten'.

Aan boord van het pauselijk vliegtuig herhaalde hij verder dat hij moorden in de naam van religie onbestaanbaar vindt. "Men kan niet beledigen, oorlog voeren of moorden in de naam van zijn religie, in de naam van God."

'Beste antwoord is zachtmoedigheid'
Franciscus zegt niet wakker te liggen van dreigingen uit extremistisch-islamitische hoek. Volgens de Israëlische publieke omroep wordt het Vaticaan door de Verenigde Staten en Israël gezien als het volgende grote terreurdoelwit. Het Vaticaan zei maandag dat die dreiging reuze meevalt en dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

Het beste antwoord op extremistische dreigingen is 'zachtmoedigheid', vindt Franciscus. Hij maakt zich vooral zorgen over de veiligheid van gelovigen. "Ik heb hierover gesproken met de beveiliging van het Vaticaan en zij zijn op de hoogte." In een gebed heeft hij God gevraagd om één gunst: 'laat me geen pijn lijden'. "Ik ben niet dapper als ik met pijn geconfronteerd wordt. Ik ben erg, erg fragiel."

In een toespraak voor buitenlandse ambassadeurs haalde Franciscus maandag al fel uit naar de 'weggooicultuur die religieus fundamentalisme heet'. De paus sprak de verwachting uit dat moslimleiders beter hun best doen om excessen te bestrijden. Geestelijken moeten zich uitspreken tegen 'extremistische interpretaties'.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden