Urbi et Orbi

Paus Franciscus waarschuwt de Europese Unie: wees solidair

Paus Franciscus tijdens zijn “Urbi et Orbi” (“Voor de stad en de wereld”) in een nagenoeg lege St. Pieter.Beeld EPA

In zijn paastoespraak waarschuwde paus Franciscus dat de Europese Unie uiteen kan vallen wanneer Europese landen elkaar niet ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus.

In een vrijwel lege Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft paus Franciscus de zegen ‘Urbi et Orbi’ (‘aan de stad Rome en aan de rest van de wereld’) uitgesproken. In zijn paastoespraak voorafgaand aan de zegen riep  Franciscus in ferme taal op tot een gezamenlijke aanpak van het coronavirus. Daarvoor is het nodig dat landen solidair met elkaar zijn, vindt de paus. Hij spoorde wereldleiders aan om internationale sancties op te heffen en schulden van arme landen kwijt te schelden. In conflictgebieden moet zo snel mogelijk een wapenstilstand komen.

De paus richtte zich specifiek op Europa. Hij waarschuwde dat ‘oude vijandigheden’ door de coronacrisis opnieuw de kop op zouden kunnen steken. “Na de Tweede Wereldoorlog kon dit geliefde continent herrijzen, dankzij de solidariteitsgedachte die het mogelijk maakte om de rivaliteit van het verleden te ontstijgen”. Franciscus vreest nu dat de coronacrisis een splijtzwam kan vormen die de Europese Unie uiteen zal doen vallen. 

Beeld Getty Images

Om dat te voorkomen is het nodig dat Europese landen ‘elkaar zien als één familie en elkaar ondersteunen’, waarmee de paus de EU lijkt op te roepen om de economische schade van de coronamaatregelen gezamenlijk op te vangen. “Het enige alternatief is zelfzuchtigheid en de verleiding van een terugkeer naar het verleden, met het risico dat het vreedzaam samenleven en de ontwikkeling van toekomstige generaties ernstig wordt beschadigd.”

De paus spreekt het ‘Urbi et Orbi’ normaal gesproken alleen uit met Kerst, Pasen en wanneer er een nieuwe paus is verkozen. Bij hoge uitzondering sprak hij de zegen eind vorige maand ook uit, op een verlaten Sint Pietersplein.

Lees ook: 

Pastores gaan Eindhoven zegenen in de strijd tegen corona

Nu op last van de Nederlandse bisschoppen alle openbare vieringen zijn afgelast, gaan de rooms-katholieke pastores van de beide Eindhovense parochies de straat op om hun stad zegenen en om te bidden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden