Paus Franciscus praat in het Vaticaan met Chileense misbruikslachtoffers

null Beeld EPA
Beeld EPA

Paus Franciscus heeft dit weekend doorgebracht met drie Chileense slachtoffers van seksueel misbruik. De drie, José Andrés Murillo, James Hamilton en Juan Carlos Cruz , werden misbruikt door de bekende Chileense priester Fernando Karadima.

De paus ontmoette hen in Casa Santa Marta, zijn woonverblijf in Vaticaanstad. Ze kregen volgens het Vaticaan “zo lang als nodig was” om hun verhaal te doen.

Eerder deze maand gaf Franciscus in een uitzonderlijke spijtbetuiging toe “ernstige fouten” gemaakt te hebben in zijn reactie op verhalen van seksueel misbruik door Chileense geestelijken. Tijdens een bezoek aan Chili in januari deed de paus beschuldigingen aan het adres van de Chileense bisschop Barros, die het misbruik van Karadima zou hebben toegedekt, af als ‘laster’.

Een onderzoek van een Vaticaanse delegatie wees uit dat de beschuldigingen wel degelijk geloofwaardig waren. Franciscus beklaagde zich in een brief aan de Chileense bisschoppen erover dat hij niet goed was ingelicht en nodigde slachtoffers uit om naar Rome te komen zodat hij persoonlijk om vergiffenis aan hen kon vragen.

Oprecht

Over de inhoud van de gesprekken heeft het Vaticaan geen mededelingen gedaan, maar een van de slachtoffers, José Andrés Murillo, vertelde op Twitter over de ontmoeting die hij met paus Franciscus had. “Ik heb twee uur met de paus gepraat, op een zeer respectvolle en oprechte manier. Ik heb het belang benadrukt om misbruik te zien als misbruik van macht en gewezen op de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen, iets te doen en niet alleen vergiffenis te vragen.” Murillo werd tussen zijn 18de en 20ste misbruikt door Karadima toen deze parochiepriester was in de Chileense hoofdstad Santiago.

Binnenkort komen de Chileense bisschoppen naar Rome om de crisis rond het misbruikdossier met de paus te bespreken. Kardinaal Ricardo Ezzati, aartsbisschop van Santiago, heeft gezegd dat de in opspraak geraakte bisschop Barros “zonder twijfel” een “stap opzij” moeten doen. Of Barros er in Rome bij is, is nog maar de vraag. Volgens zijn bisdom kampt hij met gezondheidsproblemen.

Lees ook: Paus Franciscus toch door het stof voor Chileense misbruikzaak

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden