Paus Franciscus neemt twaalf vluchtelingen mee van Lesbos

Paus Francisus heet twaalf vluchtelingen welkom in het Vaticaan Beeld EPA
Paus Francisus heet twaalf vluchtelingen welkom in het VaticaanBeeld EPA

Zijn vliegtuig terug naar het Vaticaan is voller dan op de heenweg: Paus Franciscus neemt zaterdag - na zijn bezoek aan het Griekse eiland Lesbos -  twaalf vluchtelingen mee naar huis.

"De paus wilde een verwelkomend gebaar richting vluchtelingen maken'', aldus een verklaring van het Vaticaan. "Hij wordt in het vliegtuig vergezeld door drie gezinnen uit Syrië, twaalf mensen in totaal, onder wie zes kinderen.''

De twaalf asielzoekers in het vliegtuig van de paus kwamen aan op het Griekse eiland voordat de Europese Unie een akkoord sloot met Turkije over de vluchtelingenstroom. Daardoor hoeven zij niet terug naar Turkije. Het Vaticaan besloot vorig jaar ook al enkele vluchtelingengezinnen op te vangen.

Grootste catastrofe
De kerkvader werd tijdens zijn bezoek aan het Griekse eiland vergezeld door patriarch Bartholomeus I van de Oosters-orthodoxe kerk en Ieronymus II, het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk. De Griekse premier Alexis Tsipras ontving de geestelijken. Zij bezochten het opvangkamp in Moria.

De drie geestelijken willen met hun bezoek de aandacht vestigen op het lot van de vluchtelingen. "Het is een treurige reis", zei de paus tijdens de vlucht naar Lesbos. "We worden geconfronteerd met de grootste humanitaire catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog."

Verlies de hoop niet
Paus Franciscus riep de migranten in Moria op niet de hoop te verliezen. "Lieve vrienden, ik wilde vandaag bij jullie zijn. Ik wil jullie vertellen dat jullie niet alleen zijn", zei Franciscus.

De paus sprak de hoop uit dat het bezoek van de geestelijke leiders de wereld tot actie zal bewegen. "Als mensen van de wereld willen we onze stem als een laten klinken en voor u laten spreken. We hopen dat de wereld deze beelden ziet en erop reageert op een manier die onze gedeelde menselijkheid waardig is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden