Paus Franciscus heeft Paulus wél begrepen

Prof. Smalbrugge vindt de uitspraken van de paus over de macht van het kapitaal en het geld als god 'nonsens', 'erg generaliserend', 'ontzettend zwart-wit' (Religie&Filosofie, 5 augustus). Dat is zijn goed recht, maar dan verwacht ik wel dat hij daar zinnige en gefundeerde argumenten tegenover zet. En dat doet hij niet. Een paar voorbeelden:

Smalbrugge zegt dat het de paus ontbreekt aan het uiteenzetten van een mensbeeld. Wat een onzin. Je hoeft maar een willekeurige publicatie van deze paus op te slaan en je vindt het! Opvallend is daarbij dat de paus het vooral heeft over 'uitgesloten mensen', 'kwetsbare mensen', 'menselijke ellende'. En daarom zijn er 'mensen nodig die als levende bronnen water geven aan hen die dorst hebben' en moeten we 'God vinden in elke mens'.

Smalbrugge pleit voor een positiever mensbeeld: de paus zou te rade moeten gaan bij de oosters-orthodoxe kerk. Dat is toch de kerk die dikke maatjes is met Poetin?

Bovendien, waar dat positieve mensbeeld van Smalbrugge toe leidt, hebben we vorig jaar gezien toen hij een essay schreef voor Letter & Geest met de veelzeggende titel: Leve de bankiers (Trouw, 29 augustus 2015). Een ode aan de mannen die ons in de bankencrisis hebben gestort waarbij dit woord zorgvuldig vermeden wordt... Over generaliserend zwart-witdenken gesproken.

Geef mij dan maar de ongenuanceerdheid van paus Franciscus. Hij heeft Paulus beter begrepen: 'De wortel van alle kwaad is geldzucht' (1 Timoteüs 6 vers 10).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden