Paus Franciscus bedroefd om moord op pater Van der Lugt

Een portret van pater Frans in een jezuïtische kerk in Amsterdam. Beeld epa
Een portret van pater Frans in een jezuïtische kerk in Amsterdam.Beeld epa

Paus Franciscus is diep geraakt door de moord op pater Frans van der Lugt in de Syrische stad Homs. 'De brute moord vervulde mij met diepe pijn en deed me weer denken aan de vele mensen die lijden in dat gemartelde land', zei de paus vandaag. 'Mijn geliefde Syrië, dat al veel te lang in de greep is van bloedige conflicten, die blijven zorgen voor dood en vernietiging.'

In veel Nederlandse katholieke kerken wordt komend weekend stilgestaan bij de dood van pater Frans van der Lugt. De pater-jezuïet werd maandagochtend doodgeschoten bij zijn klooster in de belegerde Syrische stad Homs. In veel parochies zal voor hem worden gebeden, zo liet de Rooms-Katholieke Kerk Nederland vandaag weten.

In Amsterdam wordt vrijdagavond, tijdens de Avond van de Martelaren, een mis voor hem opgedragen in de Nicolaasbasiliek. Daarbij zullen vijf Nederlandse bisschoppen zijn en ook de koptisch-orthodoxe bisschop Baramousy.

Ook veel predikanten van protestantse kerken zullen zondag tijdens de dienst stilstaan bij de moord op de pater, denkt een woordvoerster van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Herdenking in Homs
In Homs werd vandaag een herdenkingsmis voor pater Frans gehouden. Dat gebeurde in een klooster in het niet-bezette deel van de Syrische stad. Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlands-Vlaamse provincie van de Orde der Jezuïeten gezegd. Van der Lugt woonde in een klooster in het deel van Homs dat wel is bezet.

De 75-jarige pater werd maandag door gewapende mannen doodgeschoten in de tuin van zijn klooster. Volgens het Duitse persbureau DPA is Van der Lugt gisteren op het kloosterterrein begraven maar Stuyt kon dat niet bevestigen.

undefined

Pater Frans van der Lugt. Beeld ap
Pater Frans van der Lugt.Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden