Paus excommuniceert priester die pleit voor homo's en vrouwen

null Beeld anp
Beeld anp

Een Australische priester die campagne voerde voor de priesterwijding van vrouwen en het homohuwelijk moet de rooms-katholieke kerk verlaten. Het Vaticaan heeft hem geëxcommuniceerd.

Robin de Wever

Dat melden de Australische krant The Age en het katholieke tijdschrift National Catholic Reporter (NCR). Volgens de brief die de priester uit Rome ontving, is de beslissing genomen door of namens paus Franciscus.

Greg Reynolds uit Melbourne kreeg naar eigen zeggen niet te horen wat de reden is van zijn excommunicatie, de meest drastische maatregel die het Vaticaan kan nemen. De aartsbisschop van Melbourne legt de schuld in een brief aan zijn priesters bij Reynolds' pleidooien voor vrouwelijke priesterwijding en het feit dat hij onbevoegd de eucharistie (het ritueel van brood en wijn) viert. Daarmee gaat hij, ondanks enkele waarschuweingen, in tegen de kerkleer.

Priester leidt alternatieve gemeenschap
Reynolds raakte in opspraak toen hij in 2010 in drie parochies verkondigde dat vrouwenwijding overeenstemde met Gods wil. Iedereen die vrouwen niet het recht op priesterschap gunde, 'blokkeert het werk van de Heilige Geest'. Krap een jaar later stapte hij op als priester van twee parochies en nam de aartsbisschop hem zijn bevoegdheden af.

Sindsdien leidt hij Inclusive Catholics, een protestgroep die eens in de twee maanden een viering organiseert voor katholieken die zich niet thuis voelen in de rooms-katholieke kerk. De preken worden soms verzorgd door vrouwen en Reynolds leidt de eucharistie. Bij wijze van protest sloot hij onlangs voor de ingang van het Australische parlement onofficiële homohuwelijken. Zijn excommunicatie zou daar wel eens mee te maken kunnen hebben, vermoedt Reynolds.

Excommunicatie 'valt me tegen van de paus'
'Ik ben erg verbaasd dat paus Franciscus dit heeft goedgekeurd', vertelt hij aan NCR. 'Het lijkt zo in strijd met alles dat hij heeft gezegd en gedaan.' Franciscus stelde vorige week in een spraakmakend interview dat de kerk moet werken aan een 'pertinente theologie van de vrouw'. Het 'vrouwelijk genie' is volgens hem 'nodig op die niveaus waar belangrijke beslissingen genomen worden'.

Reynolds is niettemin teleurgesteld. Franciscus mocht dan herhaaldelijk gezegd hebben dat de deur naar vrouwenwijding dicht zit, hij hoopte dat 'de deur in ieder geval niet op slot zat of dat er een raampje open stond.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden