Paus en islam

Volgens Ewout Kieckens (Podium, 2 augustus) zou Benedictus XVI zijn voorganger de volgende woorden, indertijd gericht tot moslimjongeren in Casablanca, niet kunnen nazeggen:

Leusden ds. Jan Slomp en islamoloog

' Onze en jullie God is dezelfde, en wij zijn broeders en zusters in het geloof van Abraham.'

Is bij Kieckens de wens vader van de gedachte? Hoopt hij dat de dialoog weer zal plaatsmaken voor confrontatie, zoals de titel suggereert? Dan moet Benedictus XVI wel uitspraken van het Tweede Vaticaanse Concilie, waaraan hij zelf als jonge theoloog deelnam, intrekken. De door Kieckens geciteerde woorden komen immers bijna letterlijk uit de concilieteksten Nostra Aetate en Lumen Gentium. Ze zijn ook het uitgangspunt van de officiële richtlijnen voor de dialoog die in 1981 in opdracht van de pauselijke raad voor de interreligieuze dialoog in het Arabisch en Nederlands zijn gepubliceerd.

Trouwens, sedert Johannes van Damascus in het oosten (750) en Anselmus van Canterbury (1095) in het westen tot vandaag toe, zijn alle grote christen-en moslimtheologen in hun geschriften over elkaars religie uitgegaan van een gemeenschappelijk beleden monotheïsme. Ook Joodse theologen deden dat. Alleen Calvijn en Luther hebben dit debat onnodig vertroebeld en veel protestanten op het verkeerde been gezet. Denkt Kieckens echt dat de huidige leider van de Raad voor de Dialoog, aartsbisschop Michael L. Fitzgerald, tijdens zijn ophanden zijnde bezoek aan Pakistan, zijn moslimgesprekspartners gaat vertellen: ,, Sorry, we hebben ons vergist, volgens onze nieuwe baas geloven we toch niet in dezelfde god”? Zo'n breuk met de traditie lijkt me ondenkbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden