Paus en groot-imam slaan de handen ineen

De Al-Azhar-moskee in Kaïro. Beeld epa
De Al-Azhar-moskee in Kaïro.Beeld epa

Kaïro en Rome hebben elkaar weer gevonden. Het hoogste soennitische instituut, Al-Azhar, werkt vanaf deze week voorzichtig samen met het Vaticaan.

In Rome ondertekenden ze eerder deze week een verklaring waarin ze oproepen om slavernij binnen 20 jaar de wereld uit te helpen. Ze willen geen producten meer gebruiken die door slaven zijn gemaakt of verwerkt, gaan niet meer investeren in slavenhandel en beloven om overheden en bedrijven onder druk zetten om slavenarbeid ook uit te roeien.

De samenwerking is opvallend. De afgelopen jaren lag de dialoog tussen het Vaticaan en de Al-Azhar-universiteit formeel stil, als het gevolg van een paar aanvaringen. De relatie liep een eerste deuk op toen Benedictus XVI in 2006 in een toespraak een 14e-eeuwse byzantijnse Keizer Manuel II Palaeologos aanhaalde. Die noemde het levenswerk van de profeet Mohammed 'slecht en onmenselijk'.

Benedictus citeerde de heerser niet instemmend: hij gaf aan dat hij zelf niet achter de uitspraken stond en juist een dialoog met de islam op gang wilde brengen. Toch leidde de toespraak tot woedende reacties en protesten in een aantal islamitische landen.

Verzoening
De maat was vol toen Benedictus in 2011 een aanslag op een koptische kerk veroordeelde. Al-Azhar verbrak toen formeel de diplomatieke banden. Volgens betrokkenen zijn de twee echter altijd informeel contact blijven onderhouden. Na het aantreden van paus Franciscus liet Al-Azhar weten dat het uitzag naar een verzoening.

Daar lijkt nu dus sprake van. In Rome schoof niet alleen een vertegenwoordiger van groot-imam Ahmed el-Tayeb aan, ook de anglicaanse kerk nam deel. De samenwerking is een primeur, vertelt bisschop Marcelo Sanchez Sorondo nu aan Reuters. Hij kon zich niet herinneren dat de drie religieuze instituten eerder zo innig optrokken. Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi gaat nog verder: hij noemt de samenwerking 'historisch'.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, maandag in het Vaticaan. Beeld afp
De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, maandag in het Vaticaan.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden