Paus doet omstreden uitspraak over 'ongeldige huwelijken'

Archieffoto: de paus ontmoet een verloofd stel in Vaticaanstad. Beeld epa
Archieffoto: de paus ontmoet een verloofd stel in Vaticaanstad.Beeld epa

Conservatieve katholieken zijn ontstemd nadat paus Franciscus donderdag heeft gezegd dat veel huwelijken tegenwoordig ongeldig zijn. De paus gaf tijdens een vraag-en-antwoord-sessie aan dat een groot deel van de katholieke huwelijken geen waarde heeft omdat stellen trouw beloven zonder te beseffen dat het om een levenslange belofte gaat.

Redactie

Katholieke critici vinden de uitspraken van de paus onverantwoord, omdat het echtparen met huwelijksproblemen op het idee zou kunnen brengen om het huwelijk op te geven. Een medewerker van het Vaticaan liet vrijdag weten dat spontane opmerkingen van de paus soms na afloop worden geredigeerd. Dat bleek toen in een geschreven verslag van de bijeenkomst het citaat van de paus was aangepast en hij alleen nog sprak over 'sommige' huwelijken die ongeldig zijn in plaats van een 'groot deel'.

In zijn oorspronkelijke uitspraak in een Roomse basiliek met kerkmedewerkers antwoordde de paus donderdag op de vraag hoe stellen beter voorbereid kunnen worden op een bestendig huwelijk: 'Een groot deel van onze sacramentele huwelijken zijn ongeldig omdat stellen zeggen 'ja, tot de dood ons scheidt', zonder dat ze weten wat ze zeggen omdat ze een andere cultuur hebben.' Die andere cultuur noemt hij een 'tijdelijke cultuur'.

Zuiverheid

Critici menen dat de paus met zijn opmerkingen bedoelde dat de meeste katholieken hun huwelijksgelofte niet serieus nemen. De conservatieve katholieke columnist Ross Douthat reageerde woedend en noemde de aanname van paus Francis 'buitengewoon, onverantwoordelijk en belachelijk'.

Volgens de doctrine van de katholieke kerk kan een huwelijk alleen eindigen door de dood of door nietigverklaring. 'Er zijn jongens en meisjes die zuiverheid en echte liefde bezitten, maar het zijn er maar weinig', aldus paus Franciscus. Volgens hem zijn jonge stellen te veel bezig met materiële zaken zoals een goede jurk en een geschikt restaurant. De katholieke kerk zou hen moeten helpen met beter huwelijkscursussen voor ze aan een bruiloft beginnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden