Paus brengt vrede niet alleen

Aan de inspirerende uitstraling van paus Franciscus ligt het niet, maar ondanks zijn bezoek blijft vrede ver uit het zicht in het Midden-Oosten, vrezen lezers.

Inspirerende boodschap

Drie weken geleden stonden we te midden van honderdduizend aanwezigen op het Sint-Pietersplein te Rome en luisterden naar een toespraak van Paus Franciscus. Zelden heb ik zo'n enthousiaste mensenmenigte meegemaakt als toen. Men wuifde, zwaaide met vlaggen, maakte foto's en klapte voortdurend in de handen. Aan het einde van zijn rede klonk een daverend applaus. Echt prachtig om dit meegemaakt te hebben. Daarom denk ik dat paus Franciscus veel kan bereiken met zijn reis naar Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël. Hij is een man die begeestert en inspireert. Het is alleen te hopen dat zijn boodschap van vrede en recht wordt opgepakt en daar eindelijk eens werkelijkheid wordt.

Henk Sieben Rekken

Diepe kloof

Veel zal de paus niet kunnen uitrichten bij het tot stand brengen van vrede tussen Israël en de Palestijnen, ook al nodigt hij hiertoe beide presidenten uit in het Vaticaan volgende maand om met hem te bidden voor vrede. De kloof is te diep en de haat heeft zich in tientallen jaren zo sterk geworteld dat vrede een utopie is. Hoogstens zal er van enige toenadering sprake kunnen zijn, maar daar blijft het bij. Van enig uitzicht op vrede kan pas sprake zijn al Israël zijn nederzettingenpolitiek opgeeft en Hamas de staat Israel bovendien erkent.

Alleen een 'wonder' kan beide volkeren nog tot elkaar brengen.

Rinus van der Molen Purmerend

Paus Franciscus slaagt

In 1976 had ik een ongeluk in Brazilië. Opeens staat een schamel gekleed manneke naast mij. 'Ik ben Luciano, Kan ik iets voor u doen?' Hij hielp mij. Later ontdekte ik wie hij was. Luciano is een priester en hulpbisschop, heel arm levend en opkomend voor de armen. Hoe? Door dienaar te zijn, niet adviseur of baas. Met zijn vraag 'Kan ik iets voor u doen?' start de samenspraak. het begin van de weg naar de oplossing. Luciano hielp zo vele honderd duizenden armen. Hij werd president van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie met 310 bisschoppen. In 2006 stierf aartsbisschop Luciano,76 jaar oud. 32.000 armen waren bij zijn begrafenis. In 2011 startte het Vaticaan het zaligverklaringproces. Paus Franciscus, ook jezuïet, was als aartsbisschop van Buenos Aires meer dan broederlijk verbonden met de ordegenoot jezuïet Dom Luciano Mendes de Almeda. Zij zaten op dezelfde lijn en steunden elkaar steeds. Dom Luciano had enorm veel respect voor zijn ordegenoot.

Zal de Heilige Vader, alwetend, wereldleider, in het heilig land iets tot stand brengen? Ik verwacht dat paus Franciscus overal met de vraag komt: "Kan ik iets voor u doen?'' Dan komt er samenspraak.

Frans Mooren Leiderdorp

Vastgelopen situaties

Het bezoek van de paus aan het heilig land is een hart onder de riem voor allen die oprecht vrede zoeken, dus vrede gekoppeld aan recht.

Hij verblijft ook in Jeruzalem vooral in het bezette, Palestijnse, deel. De mis wordt opgedragen bij de plaats waar Jezus het laatste avondmaal vierde: bezet gebied, en een symbolische plek voor allen die verraad plegen aan vrede en recht.

De paus laat zien waar Europa zijn bijdrage kan leveren aan vastgelopen situaties.

Jan van der Kolk Voorburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden