Paus: binnen een paar jaar treed ik af

null Beeld afp
Beeld afp

Paus Franciscus is niet van plan om lang paus te blijven. In een nieuw interview noemt hij de kans groot dat hij binnen één tot drie jaar aftreedt.

Robin de Wever

De Argentijn heeft het gevoel dat de Heer hem 'maar voor een korte tijd' aan het hoofd van de kerk zal plaatsen. 'Vier of vijf jaar, misschien zelfs twee of drie', stelt hij in een gesprek met de Mexicaanse omroep Televisa. "Twee daarvan zijn al verstreken. Het is een wat eigenaardige situatie." Deze week is het twee jaar geleden dat hij aan zijn zogenoemde pontificaat begon.

Franciscus kan zich naar eigen zeggen helemaal vinden 'in wat Benedictus heeft gedaan'. Zijn voorganger was in 2013 de eerste paus in 600 jaar die door terugtreding zelf een einde maakte aan zijn pausschap.

Eeuwenlang schreef de traditie - maar niet de kerkleer - voor dat de taak van een paus er pas op zat als die zijn laatste adem uitblies. Paus Johannes Paulus II hield zich wel aan die traditie en stierf pas na een langzame fysieke aftakeling. Hij leed aan de ziekte van Parkinson.

'Vroeg aftreden moet de regel worden'
"Ik vind het zo dapper dat Benedictus de mogelijkheid voor emeritus pausen heeft geopend", vertelt de 78-jarige Franciscus in het interview. "We moeten Benedictus niet zien als een uitzondering, maar als een instituut." Het instellen van een pauselijke pensioengerechtigde leeftijd lijkt hem echter geen goed idee.

Dat Franciscus niet van plan is om lang te blijven, komt niet als totale verrassing. Menig Vaticaankenner speculeerde de afgelopen jaren al dat hij een tussenpaus kan zijn, aangesteld om te hervormen en vervolgens het stokje door te geven. Een van zijn belangrijkste taken is het opschonen van de inefficiënte en bureaucratische organisatie. Ook de Vaticaanse bank krijgt een grote schoonmaak. Die was de afgelopen jaren het toneel van corruptie en witwaspraktijken.

Overigens voert Franciscus zijn pauselijke taken naar eigen zeggen niet uit met tegenzin. Hij vindt het 'niet erg' om paus te zijn. Maar, zo vertelt hij, sommige voordelen van zijn vorige baan mist hij wel. Als bisschop van Buenos Aires kon hij relatief anoniem en vrij over straat. "Ik zou graag een keer op pad gaan om ergens pizza te eten. Zonder herkend te worden."

Vrijdag kondigde Franciscus ook een zogenoemd Heilig Jaar aan, een bijzonder kerkelijk themajaar rond een specifiek thema. Ditmaal is dat 'barmhartigheid'. Het begint op 8 december aanstaande en eindigt op 20 november 2016. Het laatste Heilig Jaar was in 2000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden