Paus akkoord met misbruiktribunaal

Paus Franciscus. Beeld AFP
Paus Franciscus.Beeld AFP

Slachtoffers van misbruik vroegen de paus er al jaren om: doe nou eens wat tegen bisschoppen die de andere kant uitkeken toen een van hun priesters de fout inging. Binnenkort moeten die bisschoppen verschijnen voor een nieuw tribunaal in het Vaticaan dat Paus Franciscus vandaag in het leven heeft geroepen.

Het is de grootste stap die het Vaticaan tot dusver heeft genomen om bisschoppen die op de hoogte waren van misbruik verantwoordelijk te houden. Tot dusver is geen enkele bisschop ontslagen omdat hij misbruik had genegeerd of in de doofpot had gestopt. Wel accepteerde de paus in april van dit jaar het ontslag van de Amerikaanse aartsbisschop Robert Finn, die een pedoseksuele priester had beschermd, maar tegelijkertijd benoemde hij in het zuiden van Chili een bisschop, die van hetzelfde beschuldigd werd. Dit tot grote woede van de gelovigen daar die zelfs zover gingen dat ze de plaatselijke kathedraal binnendrongen in een poging zijn wijding te verhinderen.

De oprichting van een rechtbank voor 'doofpotbisschoppen' komt op een pikant moment, nu een van de naaste medewerkers van Franciscus onder vuur ligt. Kardinaal George Pell, hoofd financiën van het Vaticaan, zou toen hij nog bisschop in Australië was, niets gedaan hebben tegen geestelijken die kinderen hadden misbruikt. Peter Saunders, misbruikslachtoffer en lid van de Pauselijke Commissie voor de bescherming van Minderjarigen noemde Pell een 'gevaarlijk individu', 'hardvochtig', 'koudbloedig' en 'bijna een sociopaat'. Hij vindt dat de Australische kardinaal zijn functie moet neerleggen. Het Vaticaan heeft Pell tot nu toe verdedigd.

Met de oprichting van het nieuwe tribunaal krijgt het Vaticaan een mechanisme om klachten over bisschoppen centraal te ontvangen en in behandeling te nemen.

Nog niet eerder bestraft
De wetten van de katholieke kerk kenden al straffen voor bisschoppen die hun taken niet vervullen, maar voor zover bekend heeft het Vaticaan nog nooit een bisschop bestraft die een kindermisbruiker de hand boven het hoofd hield.

Vorig jaar riep Franciscus wel een commissie in het leven die het Vaticaan moest adviseren hoe om te gaan met bisschoppen die worden verdacht betrokken te zijn bij misbruik.

Al eerder zette paus Benedictus XVI het onderwerp op de kaart. Hij verscherpte de regels, zodat misbruikers harder konden worden aangepakt, en verbreedde de verjaringstermijnen. Bovendien zette hij in twee jaar tijd bijna 400 priesters uit het ambt. Toch valt er volgens critici nog veel te verbeteren.

Het nieuwe tribunaal gaat deel uitmaken van de Congregatie van de Geloofsleer, de afdeling die voorheen alle klachten over kindermisbruik behandelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden