Pauluskerk-dominee baalt van illegalen

Van onze kerkredactie ROTTERDAM - "Illegalen komen soms mijn strot uit. Deze groep kanslozen, behorend tot het proletariaat van Europa, verpest de relaties tussen Hollanders en buitenlanders."

Een hartekreet van ds. Hans Visser van de Rotterdamse Pauluskerk. De groep waarop hij doelt, zijn niet de uitgeprocedeerde asielzoekers die illegaal worden, maar Noordafrikanen die door West-Europa zwerven en vaak in het drugscircuit terechtkomen.

"Soms vestigen groepjes van hen zich in Rotterdam" , aldus Visser, waar ze "dankbaar gebruik maken van laagdrempelige voorzieningen als de Pauluskerk en de zusters van Charity" .

Overdag zijn ze welkom in de Pauluskerk. Zieken onder hen worden geholpen. "Maar gratis eten verstrek ik niet" , zegt Visser, "ik ga ze niet onderhouden. Toen we dat wel deden, werd ik regelmatig geconfronteerd met boze illegalen die geld eisten van de kerk voor hun onderhoud."

Tegen die achtergrond weigeren Visser en zijn medewerkers, deze illegalen in de kerk te laten overnachten. "Ik ken mijn pappenheimers. Straks worden er telefoontjes gepleegd: kom naar de Pauluskerk, want daar is het gemakkelijk."

Vergeefse aandrang

In Verwachting, een uitgave van de Rotterdamse Stichting voor kerkelijk sociale arbeid (KSA), herinnert Visser aan zijn vergeefse pogingen om politici voor deze illegalen te interesseren. "Vele malen heb ik voorgesteld om deze mensen een kans te geven op de arbeidsmarkt. Een tijdelijke verblijfsvergunning dus, opdat ze zich kunnen bewijzen en een eerlijke kans tot overleven krijgen. Maar vanuit de politiek krijg ik het antwoord: dat schept precedenten; de werkloosheid onder de legale buitenlanders is reeds hoog en mijn pleidooi voor illegalen schept nog meer werklozen. Het draagvlak voor coexistentie met buitenlanders kalft af."

Moeten kerkelijke centra als de Pauluskerk deze mensen dan maar opvangen? Visser: "Dat lost niets op. Ik schep dan slechts een niet-realistische kans op overleven. Ik kan schreeuwen richting politiek maar dat baat toch niet."

Maar hij blijft het onverteerbaar vinden dat "deze mensen zo ontmoedigd worden dat ze vertrekken naar andere steden of andere landen" . Tegelijkertijd erkent hij dat het leger buitenlandse werklozen in Nederland niet onbeperkt kan groeien. "Er is een magische grens. Als die wordt overschreden, slaan de stoppen door."

"Er gaat geen week meer voorbij, dat Hollandse bezoekers (van de Pauluskerk) niet klagen over de oprukkende Noordafrikanen. Soms overdrijven ze. Ik moet de illegalen verdedigen tegen de Hollanders, die racistische taal uitslaan en willen dat ik Hollandse zithoekjes inricht. Ik weiger. Dit kan niet de bedoeling zijn van het verenigd Europa."

Eerste prioriteit

In dat verenigd Europa zoekt Visser het begin van een oplossing. "Politieke prioriteit nummer een zal moeten zijn de aanpak van de sociale problematiek van het Europese proletariaat. We moeten in Schengen niet gaan praten over hoe we het best van die groepen afkomen. Wegsturen, opjagen, de ogen sluiten en vrome taal uitslaan tegen opkomend racisme helpen niets, totaal niets" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden