Paul Verhoeven gaat terug naar Cannes

interview | 'Door de selectie van 'Elle' wordt eindelijk het debacle met 'Turks Fruit' rechtgezet'

BELINDA VAN DE GRAAF

'Heel leuk' vindt Paul Verhoeven het dat hij met zijn Franse thriller 'Elle' geselecteerd is voor de competitie van het prestigieuze filmfestival van Cannes. Van het festival zelf heeft hij nog niets gehoord. Verhoeven heeft de selectie zojuist vernomen van een journalist die hem belde. "We zullen maar aannemen dat het waar is", grapt de regisseur vanuit zijn woonplaats Den Haag.

'Elle' gaat over een vrouw die in haar eigen huis wordt aangerand. Hoofdrolspeelster is Isabelle Huppert. "Het was natuurlijk een gevaarlijke manoeuvre om in Frankrijk een film op te nemen", aldus Verhoeven. "Ik kende de acteurs niet, en de locaties evenmin. In Frankrijk is de filmindustrie heel beschermd. Je werkt er met een Franse cast en crew, in een taal en in een cultuur die niet de jouwe zijn. Maar blijkbaar heeft het gewerkt, en was het goed om de gok te wagen."

Verhoeven is vooral enthousiast over Huppert. "Heel interessant om mee te werken, omdat ze meedenkt, en creatief is. Ze geeft een eigen draai aan situaties die in het script staan."

Het is exact tien jaar geleden dat Verhoeven zijn laatste film maakte, het Tweede Wereldoorlog-avontuur 'Zwartboek'. Ideeën voor films had hij genoeg, maar op de een of andere manier kwamen ze maar niet van de grond. "Wie weet komt daar nu verandering in", aldus Verhoeven. De samenwerking met producent Said Ben Said was zo goed, dat hij in gesprek is over nieuwe projecten. "Er is een idee voor een film over de Tweede Wereldoorlog die gaat over het Franse verzet. Ook zijn we in gesprek over mijn Jezus-film die ik al zo lang wil maken. Het is een moeilijk project, gestuurd door het boek dat ik enkele jaren terug heb geschreven, 'Jezus van Nazaret'."

Het is niet de eerste keer dat Verhoeven met een film naar Cannes gaat. In 1992 verrichtte hij de opening van het festival met de Hollywoodthriller 'Basic Instinct'. "Het was de openingsavond, ik herinner het me nog goed. 'Basic Instinct' was een explosieve film, en het publiek was zwaar geschokt. Sharon Stone maakte in Cannes helemaal de blits. Het was haar grote doorbraak, een soort blikseminslag. Het publiek stond te gillen toen ze op de rode loper verscheen. Michael Douglas werd er helemaal door overschaduwd."

In 1973 was dat wel anders. Verhoeven had 'Turks Fruit' gemaakt en het toenmalige ministerie van onderwijs, kunsten en wetenschappen had de Wolkers-verfilming ingezonden als Nederlandse kandidaat. Verhoeven: "Het ministerie kreeg een brief terug uit Cannes, hoe de Nederlandse regering het in haar hoofd had gehaald om zo'n pornofilm in te sturen. Ha ha, het heeft heel wat jaren geduurd, maar je zou kunnen zeggen dat dat debacle met de selectie van 'Elle' nu eindelijk wordt rechtgezet."

undefined

Strijd om Gouden Palm

In de strijd om de Gouden Palm neemt Paul Verhoeven het half mei op tegen negentien andere films van gerenommeerde regisseurs, onder wie Sean Penn, Jim Jarmusch, Pedro Almodovar en de gebroeders Dardenne.

De avondvullende animatiefilm 'The Red Turtle' van Michael Dudok de Wit is geselecteerd voor het programma Un Certain Regard. Actrice Hadewych Minis zal in Cannes te zien zijn in 'Toni Erdmann', de nieuwe film van de Duitse regisseuse Maren Ade.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden