Paul Tang lijsttrekker PvdA voor Europese verkiezingen

PvdA'er Paul Tang in de Tweede Kamer in 2009. Beeld ANP
PvdA'er Paul Tang in de Tweede Kamer in 2009.Beeld ANP

Paul Tang is door de leden van de Partij van de Arbeid gekozen tot lijsttrekker voor de Europese parlementsverkiezingen in mei volgend jaar. Tang won met ruim 52 procent van de stemmen. Een kleine 30 procent van de PvdA-leden bracht de afgelopen week een stem uit.

Redactie

De afgelopen maand streed Tang met Robbert Baruch, Bernard Naron en Zita Schellekens om het lijsttrekkerschap. De PvdA'er heeft zich de afgelopen weken geprofileerd als kandidaat die wil strijden tegen de werkloosheid in Europa. Hij wil aan de Europese begrotingsregels een maximaal werkloosheidspercentage van 7 procent toevoegen waarnaar landen zouden moeten streven bij het opstellen van hun begroting.

Ook pleit hij ervoor om de bezem door de financiële wereld te halen. Slechte banken moeten wat hem betreft verdwijnen. Daarnaast wil hij de pensioenleeftijd in heel Europa verhogen naar 67 jaar en zouden Europese ambtenaren niet meer mogen verdienen dan de Nederlandse Balkenendenorm.

Lekken Miljoenennota
Tang studeerde economie in Amsterdam en ging na zijn studie aan de slag bij het Centraal Planbureau. Later stapte hij over naar het ministerie van Economische Zaken. Hij verruilde in 2007 het ambtenaarschap voor het Kamerlidmaatschap. Tot 2010 voerde hij namens de PvdA in het parlement het woord over financiën. In die jaren kwam hij naar eigen zeggen tot het inzicht dat de oplossing voor de crisis niet in Den Haag ligt, maar in Europa.

Als Kamerlid raakte hij in 2009 in opspraak toen bekend werd dat hij de doorrekening van de miljoenennota had gelekt aan RTL. De PvdA regeerde destijds met het CDA en de ChristenUnie. De fractieleden hadden de cijfers onder embargo gekregen. Tang bood zijn excuses aan aan de Kamervoorzitter en toenmalig premier Balkenende. Als straf mocht hij een maand lang niet het woord voeren over zijn portefeuille Financiën.

In april 2010 maakte hij bekend zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen voor het Kamerlidmaatschap. Na zijn vertrek uit de Kamer werd hij bestuurder bij de Kansspelautoriteit en werkte als zelfstandig adviseur. Begin oktober van dit jaar stelde hij zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap in Europa.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden