Paul Rosenmöller: situatie Syrië 'heftig'

Paul Rosenmöller Beeld ANP
Paul RosenmöllerBeeld ANP

Indrukwekkend en heftig, vat Paul Rosenmöller zijn reis naar de Syrische hoofdstad Damascus samen. De oud-politicus en programmamaker is afgelopen weekeinde teruggekeerd van een driedaags bezoek, dat hij aflegde in zijn functie van bestuurslid van het Rode Kruis.

'We hebben met mensen van onze zusterorganisatie de Syrische Rode Halve Maan gesproken die nog net werken binnen de grenzen van het aanvaardbare en met gevaar voor eigen leven hulp bieden aan landgenoten', zegt hij.

Rosenmöller reisde erheen met Jurriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van de Nederlandse tak van het Rode Kruis. Ze verbleven in Damascus en zijn op aanraden van Rode Halve Maan, die hen had uitgenodigd, niet naar gevaarlijke steden als Homs gereisd.

Rosenmöller: 'We konden onafhankelijk en onpartijdig ons werk doen. Er waren twee beperkingen. Onze eigen veiligheid, en ervoor zorgen dat je niet naar plekken gaat waar je veiligheid van op de vlucht geslagen Syriërs in gevaar zou kunnen brengen', aldus Rosenmöller.

Uit de gesprekken die hij hield met voor het geweld gevluchte Syriërs blijkt een steeds grotere behoefte aan voedsel, medicijnen, dekens en matrassen. Dat tekort vloeit niet meteen voort uit de internationale boycot tegen het bewind van president Assad, zegt Rosenmöller. 'Mensen zijn op de vlucht geslagen, maar kunnen nog niet terugkeren. Ze verblijven bij gastgezinnen in Damascus waar het nog relatief veilig is. Maar ja, zo'n gastgezin heeft niet voldoende eten of matrassen voor degenen die ze opvangen.'

Een aantal zaken is hem opgevallen, zoals de onderlinge solidariteit onder de Syriërs. Maar ook de professionaliteit waarmee hulp wordt geboden. Rosenmöller: 'Het zijn vaak jonge mensen die als hulpverlener werken. Die zijn bereid grote risico's te nemen om hun landgenoten te helpen. En daar zijn ze dag en nacht mee bezig.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden