Paul McCartney

Als er iets nieuws te melden valt over Paul McCartney gaat het vaak over getallen met veel nullen. Ook nu hij door Europa trekt met zijn 'Back in the world'-tournee -vanavond in Arnhem- vliegen duizeligmakende bedragen ons om de oren.

Danny Koks

Het eerste getal, hoewel bescheiden van karakter, zal zijn fans het meest verheugen: 22. Zoveel Beatles-liedjes gaat hij spelen tijdens het bijna drie uur durende concert, dat door nummers als 'Can't Buy Me Love', 'Michelle' en 'All My Loving' in de Amerikaanse pers al tot 'the greatest hit show on earth' is omgedoopt.

Toch duurde het opmerkelijk lang voordat de vijfentwintigduizend kaartjes voor het optreden, zijn eerste in Nederland in tien jaar, waren uitverkocht. Zijn collega-doorbijters van de Rolling Stones doen het wat dat betreft beter: die spelen maar liefst twee keer in de Kuip en twee keer in de Arena.

De concertkaartjes zijn weliswaar duur (vijftig tot zeventig euro) maar nog altijd een stuk goedkoper dan in de Verenigde Staten, waar zijn fans 130 tot 350 dollar voor een toegangsbewijs moesten neertellen. Het leek ze weinig te deren. Zijn 'Driving rain'-toer door Noord-Amerika en Japan heeft McCartney vorig jaar maar liefst 103 miljoen dollar opgeleverd. Hiermee was hij de Rolling Stones wél de baas, want die verdienden gezamenlijk 88 miljoen dollar met hun Amerikaanse toer. Daarmee was sir Paul officieel de meest succesvolle podiumverdiener van 2001.

En voorlopig lijkt er geen einde te komen aan de groei van zijn vermogen. Dat terwijl de baby face van de Fab Four er toch al als eerste popmuzikant in geslaagd was de adembenemende grens van een miljard dollar te doorbreken. Uiteraard heeft hij dat voor een groot deel aan de Beatles-erfenis te danken: de nummer-éénhits-compilatie '1' is zeer succesvol. De pas uitgekomen dvd-boxset 'Anthology' zal hem ook geen windeieren leggen.

De rest verdient hij met het verwerven van de uitgeversrechten van composities van andere artiesten. Die van de complete Buddy Holly-catalogus heeft hij al, zijn meest recente aanwinst zijn de rechten van meer dan twintig liedjes van Carl Perkins, waaronder 'Blue Suede Shoes'. Iedere keer dat een van die liedjes op een geluidsdrager verschijnt, op de radio wordt gedraaid of wordt gecoverd door een andere muzikant, gaan er een paar centen naar McCartney's bankrekening.

Vreemd genoeg is het merendeel van de Beatles-rechten in handen van Michael Jackson. Hij kocht ze bijna twintig jaar geleden voor 47 miljoen dollar, een bod waar de overgebleven Beatles destijds niet overheen konden. McCartney is zeer verbolgen over het feit dat hij de rechten niet mag terugkopen van Jackson. Er restte hem niets anders dan een brief aan Michael te schrijven, met het verzoek of dan in ieder geval de royalty's wat omhoog konden.

Meer dan een miljard dollar. Wie zoveel bezit wordt een dankbare prooi voor louche types. In 1998 hadden twee Engelse zware jongens een in hun ogen feilloos plan bedacht om McCartney een miljoen pond lichter te maken. Tijdens een signeersessie zou een van de twee de Beatle met een pistoolschot verwonden, waarna de ander uit de menigte te voorschijn zou springen om McCartney te redden. Met, zoals het hoort, een fikse beloning van de ongetwijfeld dankbare popster. Het tweetal kwam tijdig tot inkeer en besloot het plannetje toch maar niet ten uitvoer te brengen.

Hoewel jaloezie de perceptie wel eens wil vertroebelen staat Paul McCartney niet te boek als rijke stinkerd. Eerder als een vredelievend mens met een goed hart. Dat imago zal hij voor een deel aan zijn echtgenotes te danken hebben. Zijn grote liefde Linda bijvoorbeeld, die hij vijf jaar geleden verloor aan kanker, zamelde tijdens haar leven veel geld in voor kankeronderzoek.

Zijn huidige vrouw Heather Mills lijkt haar hele leven al achtervolgd te worden door pech. Toen ze als ski-instructrice in de Balkan werkte, brak de Joegoslavische burgeroorlog uit. Tijdens een verblijf in India kreeg ze een grote aardbeving voor haar kiezen. Op 11 september was ze in New York en vlak daarna weer, toen een vliegtuig neerstortte in het stadsdeel Queens.

Na een verkeersongeluk waarbij een motoragent haar omver reed, moest een deel van haar linkerbeen worden geamputeerd. Dat ongeluk en haar tijd op de Balkan maakten de filantroop in haar wakker. Ze begon Joegoslavische vluchtelingen te helpen; vaak reed ze op eigen houtje naar Kroatië om de hulpgoederen af te geven.

Ook zette ze zich in voor invaliden middels de Heather Mills Health Trust, dat oude arm- en beenprotheses weer klaar voor gebruik maakt. Ze heeft zelfs de taak van prinses Diana op zich genomen om het landmijnenprobleem in voormalige oorlogsgebieden op de kaart te zetten. Voor al haar liefdadigheidswerk ontving ze in 1996 een nominatie voor de Nobelprijs voor de vrede.

Paul en Heather vieren hun eenjarig huwelijksfeest twee weken na zijn laatste optreden van de toer in Dublin. Ze zullen ongetwijfeld proosten op het goede leven. Maar dat Michael Jackson is uitgenodigd, lijkt onwaarschijnlijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden