Paul Manafort: onmisbaar voor Trump, tot de geur van corruptie opsteeg

Beeld AP

In het nooit saaie leven van Paul Manafort (68) begon maandag een nieuw hoofdstuk: dat van verdachte van een flink aantal financiële misdrijven.

Manafort was actief in vele landen en op vele terreinen, in de omgekeerde volgorde van de man die hij hielp president te worden: Donald Trump begon als projectontwikkelaar, deed daarbij ook zaken met rijke Russen en stortte zich uiteindelijk in de politiek. Manafort begon in de politiek, was jarenlang actief als consultant voor rijke Russen, en voor politici in onder andere Oekraïne, belegde het daar verdiende geld in onroerend-goedprojecten in de VS en liet zich uiteindelijk door Trump weer teruglokken naar de politiek.

Van eind maart tot halverwege augustus 2016 werkte hij voor diens campagne-organisatie. Uiteindelijk leidde hij die zelfs, nadat Trump directeur Corey Lewandowski, met wie Manafort een interne machtsstrijd uitvocht, had ontslagen.

Lobbybedrijf

Trump had Manafort nodig omdat hij ervaring had met de procedures waarmee in de Republikeinse partij de afgevaardigden worden toegewezen na voorverkiezingen. Dat gaat niet zo rechtlijnig als de media het op verkiezingsavonden in hun uitslagen doen voorkomen, er komen conventies in de afzonderlijke staten aan te pas, of lokale besturen hebben er iets over te zeggen. Manafort had gewerkt voor andere Republikeinen die president wilden worden, zoals Bob Dole en George H.W. Bush. Hij werd Trump aangeraden door Roger Stone, een vriend van de kandidaat. Met Stone samen had hij lange tijd een lobby-bedrijf.

Maar voordat Manafort aan de zijde van Trump opdook, was hij een tijd lang in het buitenland actief. Hij werd adviseur van een Rus die grote belangen had in de aluminiumsector, Oleg Deripaska, en een Oekraïense staalmagnaat, Rinat Achmetov. In Oekraïne werd hij ook een belangrijke adviseur van de pro-Russische politicus Viktor Janoekovitsj tijdens diens succesvolle poging het presidentschap van Oekraïne te heroveren.

Janoekovitsj werd in 2014 afgezet na een volksopstand die hem naar Rusland deed vluchten. In het kantoor van zijn politieke partij werd een grote hoeveelheid bankbiljetten gevonden, en een handgeschreven boekhouding waarin stond genoteerd dat Paul Manafort 12,7 miljoen dollar toekwam. Volgens Manafort heeft hij dat geld nooit gekregen, maar het liet in elk geval zien hoe weinig afstand hij vermoedelijk hield tot corruptiepraktijken van rijke oligarchen en politici in de regio.

De berichten wierpen een schaduw over zijn werkzaamheden voor Donald Trump. Op 19 augustus vorig jaar was hij voorzitter-af van de campagne-organisatie.

Hij had dus maar vierenhalve maand voor Trump gewerkt. Maar dat was wel precies de periode, zo blijkt uit een overzicht dat website Vox maakte, waarin de Russische invloed op de campagne zich deed gelden, van een verdacht onderhoud van Manafort, adviseur Michael Flynn en Donald Trump jr. met een Russische advocate tot het lekken van gestolen emails van de Democratische partij door WikiLeaks. Of Manafort daar op een of andere manier de hand in had, moet nog blijken.

Lees ook: Trumps campagneleider Manafort verhoord over 'samenzwering tegen VS'

Lees hier de volledige aanklacht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden