Paul Kagame kan in Rwanda tot 2034 aan de macht blijven

Paul Kagame bij het stemhokje. Hij koerst af op een grote overwinning in het referendum. Beeld REUTERS

Heeft Paul Kagame dit weekend een overwinning voor het leven behaald? Een referendum over een grondwetswijziging lijkt in het voordeel van de president van Rwanda uit te vallen, waardoor het voor hem in theorie mogelijk wordt tot 2034 aan de macht te blijven.

Volgens de kiescommissie van het Afrikaanse land heeft na het tellen van 70 procent van de stemmen bijna 98 procent van de bevolking ingestemd met de voorgestelde grondwetswijziging. De overwinning kan de 58-jarige Kagame daarom amper nog ontgaan.

Het referendum was voor de president nodig omdat de grondwet van Rwanda het niet toestaat dat een president langer dan twee termijnen zit. Verandert de grondwet, dan wordt het voor Kagame legaal om nogmaals een termijn van zeven jaar te dienen, gevolgd door twee kortere periodes van elk vijf jaar.

Kagame kan zich daarom gaan opmaken voor bijna een verdubbeling van zijn ambtsperiode. Hij kwam officieel aan de macht in 2000, maar feitelijk eiste hij al bij het einde van de genocide in het land in 1994 het leiderschap op. Men roemt hem voor de stabiliteit die hij na die roerige periode in het land bracht, maar hij wordt ook dictatorschap verweten.

Met name de Verenigde Staten en de Europese Unie vrezen de mogelijk lange regeertermijn van Kagame. De EU had vooraf kritiek op het referendum, omdat de oppositie door een snelle organisatie onvoldoende tijd had om campagne te voeren.

Interview
Trouw had vorig jaar een interview met Paul Kagame. Daarin werden 'verboden vragen' gesteld:

Hoe gaat u om met uw dubbele imago van visionair enerzijds en dictator anderzijds?
"Ik weet dat ik geen dictator ben. Welke dictator debatteert op Twitter met journalisten? Maar ze willen mijn kant van het verhaal niet horen. Het zijn de wonden die bij een strijd horen."

Lees de rest van dat interview hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden