Paul Biya is al 36 jaar president van Kameroen, en dat blijft hij nog even

President Paul Biya van KameroenBeeld AP

Paul Biya is gisteren voor de zevende keer uitgeroepen tot president. Erg zichtbaar is hij al jaren niet meer.

Een andere leider dan Paul Biya hebben de meeste inwoners van Kameroen nooit gekend. De jonge generatie van het Centraal-Afrikaanse land - zo’n zestig procent is onder de 25 jaar - weet niet beter dan dat hij al 36 jaar lang de scepter zwaait. En daar gaat binnenkort nog geen einde aan komen. Maandag is de ‘onoverwinnelijke’ Biya voor de zevende keer op rij uitgeroepen tot president van Kameroen. Dit maakt hem een van Afrika’s langste regeerders ooit. De enige huidige Afrikaanse president die langer op de troon zit is Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van oliestaatje Equatoriaal Guinea.

Weer is het de sterk verdeelde oppositie niet gelukt om één front te vormen. De jarenlange heerschappij van Biya (85) is daardoor nooit echt in gevaar geweest, voorafgaand aan de verkiezingen van 7 oktober was al duidelijk dat hij als winnaar uit de bus zou komen. Beschuldigingen van intimidatie, geweld en fraude maakten geen verschil. Alle achttien verzoekschriften waarin werd opgeroepen tot herverkiezingen werden door de constitutionele raad wegens gebrek aan bewijs verworpen.

Veel in Zwitserland

Het lijkt Biya’s aanhangers niet te deren dat hij nauwelijks het land doorreist, bijna nooit aanwezig is bij kabinetsvergaderingen en regelmatig zelfs het land verlaat voor ‘privébezoekjes’. Het dagelijks bestuur laat hij over aan zijn premier. Sinds Biya in 1982 is aangetreden, zou hij in totaal zo’n 4,5 jaar in het buitenland hebben doorgebracht – officiële staatsbezoeken niet meegerekend, aldus journalistiek onderzoeksplatform OCCRP. Vaak is hij met zijn entourage - waaronder zijn 37 jaar jongere vrouw Chantal Biya - te vinden in luxe hotels of winkelcentra in Zwitserland. Ook krijgt hij daar geregeld behandelingen voor zijn gezondheid.

Biya is weliswaar niet altijd fysiek aanwezig, hij heeft wel alle touwtjes in handen. De verschillende legerkorpsen mogen geen stap verzetten zonder de toestemming van hun president. Bovendien heeft hij familieleden en trouwe volgelingen op sleutelposities binnen de regering neergezet. De politieke klasse en traditionele leiders krijgen hier en daar wat geld toegestopt om hem te blijven steunen. Toen er een einde leek te komen aan zijn heerschappij vanwege de termijnlimieten voor het presidentschap, heeft Biya die, ondanks grootschalige protesten, in 2008 afgeschaft.

Grote problemen

Tegelijkertijd wist Biya Kameroen lang stabiel en buiten de negatieve berichtgeving te houden door goed onderwijs en relatief goede leefomstandigheden. Toch blijven de zwakke economie, hoge jeugdwerkloosheid en het conflict met Boko Haram grote problemen in het land. De onrust in het Engelstalige deel van Kameroen neemt ook in hevigheid toe. Bij gevechten tussen separatisten en het regeringsleger zijn al honderden doden gevallen. Honderdduizenden mensen zijn hun huis ontvlucht.

Maar in de Franstalige regio blijft een groot gedeelte van de Kameroeners trouw aan hun eeuwige leider. Zij blijven op hem stemmen vanwege zijn charisma, ervaring en zijn vermogen om crisissen te overwinnen. “Zelfs na zijn dood zal president Paul Biya blijven regeren”, aldus een aanhangster tegen de BBC. 

Lees ook: 

Martelingen, executies en vernielingen zijn aan de orde van de dag in Kameroen

Strijdende partijen van twee kanten maken zich in Kameroen schuldig aan schendingen van mensenrechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden