Paul Allen (1953-2018), de andere oprichter van Microsoft

Paul Allen en Bill Gates, 1982. Beeld Photo News

Paul Allen stond als naamgever aan de wieg van Microsoft. Na 1983 ging hij zijn eigen weg als investeerder en filantroop. Maandag is hij overleden in Seattle, 65 jaar oud.

Als medeoprichter en naamgever van Microsoft blijft Paul Allen voor altijd verbonden met dat technologiebedrijf. Hij was daarnaast ook filantroop, onderzoeker, ruimte-ondernemer, milieubeschermer en kunstliefhebber.

In de officiële tijdlijn die nabestaanden verspreiden, krijgt het softwarebedrijf dat hij met Bill Gates oprichtte maar enkele regeltjes. 1968, Paul Allen ontmoet Bill Gates op Lakeside School in Seattle. 1975, ze richten Microsoft op. 1983, Allen neemt ontslag. Dat is het.

MS-Dos

In de vroege jaren tachtig droegen Gates en Allen bij aan de opmars van de personal computer. Cruciaal was de samenwerking met IBM, dat hun besturingssysteem wilde gebruiken. Gates en Allen kochten voor 50.000 dollar een besturingssysteem van een andere programmeur en ontwikkelden daarmee MS-Dos.

Als computergebruiker moest je toen nog een halve programmeur zijn. Dat veranderde met het gebruiksvriendelijke Windows, dat in 1983 op de markt kwam. In 1991 draaiden Microsofts besturingssystemen op 93 procent van alle pc’s.

Allen was de techneut die de start-up z’n naam gaf: ‘Micro-Soft’, microprocessoren en software. Als zakenman deed hij onder voor Gates, Allen accepteerde bijvoorbeeld een minderheidsaandeel in het bedrijf. Hij stopte, omdat hij ziek was geworden: non-hodgkinlymfoom. Aan deze kankersoort is hij nu ook overleden. “Als je dertig jaar bent en zo’n schok meemaakt, met je eigen sterfelijkheid geconfronteerd wordt, krijg je het gevoel dat je dingen moet doen die je nog niet gedaan hebt”, schreef hij in 2000 in een boek over Microsoft.

Ebola

Na acht maanden herstelde hij. Allen richtte met zijn zus een nieuw bedrijf op om te investeren, Vulcan. In 1990 werd hij met 37 jaar miljardair. In 2008 bereikte hij nog zo’n mijlpaal: als filantroop had hij 1 miljard dollar aan goede doelen weggegeven. En daar bleef het niet bij. Allen stelde fondsen beschikbaar voor klimaat- en hersenonderzoek en zegde in 2014 100 miljoen dollar toe aan onderzoek naar ebola, de besmettelijke en dodelijke ziekte die toen huishield in West-Afrika.

Paul Allen in 2004 bij zijn SpaceShipOne, dat zojuist is geland in Mojave, Californië.Beeld AFP

Allen was in 2004 betrokken bij de eerste particuliere en bemande ruimtereis van SpaceShipOne. Ook zat hij achter het bedrijf Stratolaunch Systems dat satellieten wil lanceren vanaf een enorm vliegtuig. Volgend jaar moet de eerste testvlucht plaatsvinden.

Zijn liefde voor technologie, avontuur en historie leidde vorig jaar tot de vondst van het Amerikaanse marineschip de USS Indianapolis, dat op 30 juli 1945 was gezonken na een torpedo-aanval door een Japanse onderzeeër. Allens onderzoeksschip Petrel vond het wrak op 5500 meter diepte in de Filippijnse Zee.

De USS Indianapolis in de jaren dertig. Het getorpedeerde schip is in 2017 door de bemanning van Paul Allens onderzoeksschip Petrel gevonden. Beeld AP

Als cultuurliefhebber was Allen actief in de filmindustrie en stak bij de oprichting in 1995 bijvoorbeeld een half miljard dollar in animatieproducent Dreamworks. Het Museum voor Popcultuur dat hij in 2000 opende, is dankzij het ontwerp van architect Frank Gehry een blikvanger in Seattle. Allen hield van muziek en bezat de gitaar die Jimi Hendrix bespeelde op het Woodstock-festival.

Verder opende hij een museum met zijn verzameling oorlogsvliegtuigen en een ander museum met antieke computers. Ook bezat hij een american footballclub, een basketbalclub en was hij mede-eigenaar van een voetbalclub.

Bill Gates liet in een verklaring weten een oude en dierbare vriend te zijn verloren. “Zonder hem had de personal computer niet bestaan.” In zijn ‘tweede akte’ als filantroop “richtte hij zich op het verbeteren van mensenlevens en het versterken van gemeenschappen in Seattle en elders in de wereld”.

Lees ook: 

De filantroop bepaalt wat goed is

Bill Gates wil de wereld verbeteren, net als Paul Allen. Is het terecht dat de superrijken bepalen op welke goede doelen we ons moeten richten? In het Filosofisch Elftal analyseren twee denkers deze kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden