’Patton’ vereist eigen strategie

Ton Bakkeren-Huub Bertens hebben een formidabele prestatie geleverd door het ’big money event’, de Cavendish van Las Vegas, te winnen. Ze gaan in ieder geval naar huis met een hoofdprijs van 20 000 dollar uit de players pool. Daarnaast is er ook nog een auction pool. Hierin worden alle deelnemende paren per opbod ’verkocht’ aan de hoogste bieder. De Amerikaanse miljonair en bridgesponsor Schwartz had Bakkeren-Bertens voor een ’prikkie’ van 14 000 dollar ingekocht en won met de eerste prijs 200 000 dollar terug, een aardige investering dus. Meestal kopen de spelers wel een paar aandelen in zichzelf en dat wordt dan weer naar rato uitbetaald. Het zijn ongekende bedragen voor plezierspelers als u en ik, maar u moet zich wel realiseren dat dit jaarlijkse prijzenfestival een echte uitzondering vormt. Zelfs bij de grootste andere toernooien in de VS, zoals de nationals, is nauwelijks wat te verdienen anders dan door je in te laten huren als goedbetaalde prof.

Deze week iets over de wedstrijdvorm Patton (iedereen spreekt het op z’n Engels uit, maar het was in feite een generaal uit het Franse leger). Echt populair is Patton niet, maar op tweede pinksterdag wordt op de bridgeboerderij van Hans Melchers weer zijn jaarlijks Patton toernooi gespeeld. De TC op onze club heeft mede naar aanleiding hiervan ook een Patton-serie ingelast. Patton is een mengvorm tussen viertallen en paren, ook wel viertallen op parenbasis genoemd. Op de club spelen we op een avond drie viertallenwedstrijden van acht spellen. Elk spel wordt op parenbasis uitgeslagen, bij het geringste verschil is het 2-0 (of 0-2), is er geen verschil dan wordt het 1-1. Over acht spellen kun je het parendeel dus winnen met maximaal 16-0. Elk spel wordt ook in imp’s uitgeslagen en het totale verschil in imp’s wordt omgerekend naar een 16-puntsschaal, dus ook het viertallen kun je maximaal winnen met 16-0. In totaal kun je dus maximaal winnen met 32-0. Dit is overigens wel een theoretisch maximum, de grootste overwinning die de eerste avond geboekt werd, was 28-4.

De grote vraag is nu welke strategie je moet volgen, want een overslag kan duur zijn, maar onnodig down gaan kan ook punten kosten. Het is dus vaak een beetje balanceren. Een paar spellen ter illustratie. Eerst deze (zie diagram 1).

Ik had hier de zuidhand. Hoewel ik vermoedde dat 3 down zou gaan, besloot ik tot een lafhartige pas. Wat was hier het effect van? West mocht 3 spelen en ging twee down, hij verloor een hartenslag, drie ruiten- en twee klaverenslagen. Aan de neventafel mochten NZ 3 spelen en dat werd precies gemaakt. In 3 gaat namelijk niet meer verloren dan twee schoppen en twee hartenslagen. Omdat het verschil 10 bedroeg (3 -2 = +100 voor NZ aan onze tafel, maar 3 C = -110 aan de neventafel) verloren we dit spel in de parentelling met 2-0. De viertallentelling wonnen we met 11-5. Stel dat 3 gedoubleerd was, dan hadden we 300 gescoord. In de parentelling hadden we dit spel met 2-0 gewonnen en de viertallen telling hadden we dan 5 imp’s gescoord (300-110 = 190 = 5 imp’s), waardoor we de viertallen met 12-4 hadden gewonnen. In totaal wonnen we nu met 23-9, maar als ik gedoubleerd had was het 26-6 geweest, een verschil van 3 punten, een dure beslissing dus.

Ook dit was een lastig spel (zie diagram 2). Het bieden aan onze tafel ging als volgt:

1) Zwak met ruiten

Is 3SA in Patton nu het beste contract? Ik kreeg een hartenstart voor vrouw, heer en aas, sloeg A en ontdekte tot afgrijzen het enige zitsel waarbij de ruitenkaart van de dummy niet meer te benutten is: de renonce bij west V-derde bij oost!

Een veiliger contract is 5, dat, gespeeld door noord, niet down kan, omdat oost geen harten kan starten zonder een slag weg te geven. Bij elke andere start heeft de leider het tempo om de schoppen te ontwikkelen en daar een harten op weg te gooien. Er gaat dan nooit meer verloren dan A en V. Bij elk ander zitsel haal je in 3SA minimaal een overslag en win je het spel met 2-0 van 5. In dit geval kostte het een hoop; 3SA ging down en 5 zit er in. Als de ruiten maar niet 0-3 zitten (als west V-derde heeft, kan je de vrouw er nog uit snijden) is 3SA beter. Lastige vraag of je dat risico moet nemen. Daar ga ik dit weekend eens rustig over nadenken. Net als over dit macabere spel (zie diagram 3). Iedereen bood met de NZ-handen 7, maar door de exacte duplicatie (beide handen hebben een 1-6-2-4-verdeling!) blijf je met een ruitenverliezer zitten.

Oost gever, niemand kwetsbaar

diagram 1

diagram 2

diagram 3

diagram 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden