Patriot Act keert zich tegen Amerikaanse technologiesector

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De Patriot Act die de Verenigde Staten moeten beschermen tegen terroristen, keert zich tegen het Amerikaanse bedrijfsleven. Nu steeds meer mensen hun gegevens opslaan op Amerikaanse servers van Google, Apple en Microsoft, zetten Europese en Aziatische concurrenten de anti-terrorismewet in voor marketingdoeleinden.

De Patriot Act maakt het voor Amerikaanse autoriteiten makelijker om privacygevoelige gegevens in te zien. Met de wet wilde voormalig president George W. Bush het voor inlichtingendiensten makkelijker maken terroristen op te sporen. Omdat de servers, oftewel de cloud, van grote aanbieders als Google, Apple en Microsoft in Amerika staan, vallen ze onder het Amerikaanse recht. Daarmee is het voor de Amerikaanse overheid een fluitje van een cent om toegang te krijgen tot informatie die u hebt opgeslagen in bijvoorbeeld Google Docs.

Het was de Amerikaanse website Politico opgevallen dat minister Opstelten van Justitie eerder dit jaar vanwege de Patriot Act zelfs heeft overwogen Amerikaanse clouddiensten uit te sluiten van mededinging naar overheidsopdrachten. Minister Donner van Binnenlandse Zaken wilde de zaak vooral overlaten aan Europa.

"Ik heb EU-leiders, Canadese beleidsmakers en bedrijven van over de hele wereld horen praten over de problemen, of de vermeende problemen, met de wet", zegt technologielobbyist Phil Bond tegen Politico. Volgens hem wordt de Patriot Act misbruikt om Amerikaanse cloudaanbieders te weren. "Er is geen gebrek aan mensen die de wet niet goed begrijpen. Als sommige van deze misverstanden zich verharden of echte problemen niet worden aangepakt, dan zullen bedrijven en overheden aarzelen om zaken te doen met Amerikaanse cloudbedrijven."

Omdat cloud computing een miljardenzaak is, is ook de regering Obama in actie gekomen. Wereldwijd zijn op diplomatiek niveau gesprekken op gang gekomen om misverstanden over de Patriot Act uit de weg te ruimen. Zo is de Amerikaanse president met acht Aziatische landen in onderhandeling om beperkingen op te leggen aan grensoverschrijdende datastromen. Amerikaanse technologiebedrijven en hun lobbyisten hopen dat hiermee en precedent wordt geschapen om de negatieve berichtgeving over Amerikaanse clouds te weerleggen. Aangezien de liberale fractie in het Europarlement vorige week een spoeddebat aanvroeg over het 'Amerikaanse datagraaien', lijkt die kans voorlopig gering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden