Patrick S. ziet kans op levenslang slinken

In hoger beroep 25 jaar cel met tbs geëist tegen man die eerder levenslang kreeg voor doden twee vrouwen

Er is een gerede kans dat Patrick S., die in 2010 twee vrouwen zou hebben gedood, niet de levenslange gevangenisstraf krijgt opgelegd waartoe de rechtbank in Rotterdam hem juli vorig jaar veroordeelde.

In hoger beroep, gisteren, eiste de advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Haag 25 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 37-jarige S.. De aanklager vindt bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan gekwalificeerde doodslag op Farida Zargar (21) en Nanda Kerklaan (43), beiden uit Spijkenisse.

Het gaat om doodslag in samenhang met een ander misdrijf, in dit geval roof van eigendommen van de slachtoffers. Een poging van S. en zijn toenmalige 'partner in crime' Tim S. om op straat een Poolse man te doden en van zijn spullen te beroven, mislukte. Dit slachtoffer overleefde de aanval met een loden pijp, de 'magic stick' van S., ternauwernood.

Volgens de aanklaagster bij het hof staat het leven van S. al sinds zijn jeugd in het 'teken van geweld'. "Het was overleven zonder werken en zonder inkomen", zei zij in haar requisitoir. "S. probeert zijn rol nu klein te houden. Zijn late spijtbetuigingen naar nabestaanden komen niet spontaan over en zijn een puur ingestudeerd lesje."

Dat het Openbaar Ministerie anders dan voor de rechtbank nu afziet van een eis tot levenslang dankt S. aan zijn medewerking aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Hieruit kwam naar voren dat hij aan een complexe autistische stoornis lijdt en enigszins ontoerekeningsvatbaar is. Volgens deskundigen kan hij zijn geweten niet reguleren en is hij nauwelijks in staat om gevoelens van anderen en zichzelf te doorgronden. Op deze gronden adviseerde het PBC een tbs-behandeling.

Tot aan het hoger beroep weigerde S. elke medewerking aan zowel het strafrechtelijk als het psychiatrisch onderzoek naar hem. Tijdens de behandeling van zijn strafzaak in Rotterdam beriep hij zich voortdurend op zijn zwijgrecht. Ondanks waarschuwingen destijds van de rechtbank dat deze strategie zeer in zijn nadeel kon uitvallen, volhardde hij in stilzwijgen.

In gezamenlijk overleg met zijn (nieuwe) raadslieden Willem Anker en Tjalling van der Goot gooide S. het roer in hoger beroep om. Hij gaf toe dat hij vier jaar geleden Farida Zargar bij een onverwachte ontmoeting in het Mallebos in Spijkenisse heeft gedood. Dat gebeurde volgens hem nadat een worsteling was ontstaan en hij haar 'in paniek schijnbaar met een mes moet hebben gestoken'. Haar lichaam, dat hij in het bos begroef, werd na ruim een jaar gevonden. Haar linkervoet, die hij had afgezaagd, hield hij verborgen in een pot in zijn schuur.

De aanklaagster eiste tegen mede-verdachte Tim S. vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hoewel hij eerder is vrijgesproken voor het doden van Nanda Kerklaan, wijst Patrick S. hem nu aan als feitelijke dader.

Uitspraak 11 december.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden