Patrick Lodiers ’Man, dat zijn karakters!’

Patrick Lodiers Beeld
Patrick Lodiers

Patrick Lodiers (1971), voorzitter en presentator van BNN.

Heb je wel eens een boek gestolen?

„Nee, dat heb ik nooit gedaan. Ik hou best van boeken, hoor, maar om er nu eentje te stelen. Gebeurt dat vaak in bibliotheken? Tjonge, wie komt er tegenwoordig nog in de bibliotheek? Hoewel, mijn moeder dan weer wel. Als ik een boek wil hebben, koop ik het. Of ik krijg het.”

Waar staan je boeken?

„Voornamelijk netjes in de kast, die onlangs is gemaakt door een timmerman die ik ken uit de kroeg. Maar inmiddels zwerven er evengoed alweer overal boeken in huis rond.”

Wat lees je het liefst?

„Voornamelijk non-fictie en voornamelijk boeken waarvan ik vind dat ik die ik ter voorbereiding van televisieprogramma’s gelezen moet hebben. Boeken dus over Uruzgan, ontwikkelingswerk in Afrika, globalisering en pas nog over zelfmoord, waar BNN onlangs een thema-avond aan wijdde. Dat laatste hakte er wel in. Heel aangrijpend om daarover te lezen.”

Doe je wel eens boeken weg?

„Ik geef ze wel eens weg aan vrienden. Laatst nog aan een vriend die weg is van Zweden. Het beschreef hoe een Zweedse delegatie in Cambodja volledig in de luren werd gelegd door Pol Pot. Toen die vriend dat las, keek hij toch iets anders tegen Zweden aan.”

Wat is je favoriete jeugdboek?

„’De Zevensprong’ van Tonke Dragt. Dat wordt met ieder hoofdstuk spannender. De televisieserie was trouwens ook spannend. En een boek over Greenpeace. Dat was fictie en ging over walvissen, waarmee het uiteindelijk goed afliep. In het echt is dat helaas niet het geval.”

En volwassen favorieten?

„’Wired’ van Bob Woodward, over de acteur en komiek John Belushi. Briljant maar destructief. Verder ’An open book’, de autobiografie van de Amerikaanse filmregisseur John Huston. Prachtig om over die doorleefde levens te lezen. Man, dat zijn karakters!”

Je houdt ook van cabaret?

„Daar heb ik een hele plank vol van staan. De songteksten van Ivo de Wijs, Drs. P., complete oude tekstboeken van Freek de Jonge. Ook niet mis zijn Ramses Shaffy en Raymond van het Groenewoud.”

Blijven er titels ongelezen liggen?

„Ja, ’De Grote Beschavingsoorlog’ van Robert Fisk en ’Ik heb het gedaan’ van nota bene Paul Jambers. Die zijn respectievelijk 1437 en 717 pagina’s dik. Ik zie er tegenop.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden