Patrick Kluivert gechanteerd door illegaal goksyndicaat

Patrick Kluivert als assistent bij Oranje. Beeld pro shots
Patrick Kluivert als assistent bij Oranje.Beeld pro shots

Oud-voetballer Patrick Kluivert wordt gechanteerd door een illegaal goksyndicaat waar hij een gokschuld opbouwde van meer dan één miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant.

De oud-voetballer en assistent bondscoach raakte in de periode 2011-2012 verslaafd aan gokken op voetbalwedstrijden. Hij deed dat via een methode waarbij op de pof kan worden ingezet via SMS. Hierdoor had Kluivert pas in de gaten hoe hoog zijn schuld was toen hij al dik in de problemen zat.

In totaal sloot Kluivert tussen oktober 2011 en mei 2012 1084 weddenschappen af voor meer dan 2,4 miljoen euro. Als hij uiteindelijk meer dan één miljoen euro schuld heeft bij de criminelen besluit hij ermee te stoppen.

In de periode die volgt eist het syndicaat afbetaling van de schuld die de oud-voetballer, die er ook om bekend staat graag te pokeren met royale inzetten, niet kan voldoen. Daarna beginnen de problemen pas echt. De criminelen dreigen het nieuws van Kluiverts schuld openbaar te maken, en uiteindelijk lichten ze zijn vriendin in. Kluivert probeert zich met een betalingsregeling de criminelen van het lijf te houden, maar ze blijven hem achtervolgen.

Volgens De Volkskrant is de leider van het syndicaat, Daniël van ‘t H. ook betrokken bij matchfixing in Duitsland. Justitie heeft geen aanwijzingen dat Kluivert, die de afgelopen jaren onder meer actief was als (assistent-)trainer van Oranje en Curaçao en nu directeur voetbalzaken is van topclub Paris Saint-Germain, ook betrokken was bij matchfixing.

Smaad of laster

Afgelopen week was Kluivert ook negatief in het nieuws omdat de inbreker die in 2002 twee Van Gogh-schilderijen stal beweerde dat hij destijds ondergedoken heeft gezeten bij de voetballer in Barcelona. De Van Gogh-rover Octave Durham, alias Okkie, beweerde dat in een speciale Brandpunt-documentaire, die afgelopen dinsdag werd uitgezonden.

De voetballer ontkent de beschuldiging en Kluiverts advocaat Gerard Spong liet onmiddellijk weten er ‘geen gras over te laten groeien’ en diende bij het Openbaar Ministerie een klacht in wegens smaad en wellicht laster. “Kluivert heeft deze man misschien wel eens in het voorbijgaan ontmoet, maar hem nooit of te nimmer ergens onderdak verleend. Hij is daar ook nooit in huis geweest. Het zijn uiterst smadelijke uitlatingen die niet zonder gevolgen kunnen blijven”, aldus Spong.

De raadsman zegt nog niet te weten of zijn aanklacht gaat om smaad (het opzettelijk iemands eer of goede naam aantasten) of om een zwaardere vorm van laster, waarbij de uitlating opzettelijk is gedaan in de wetenschap dat die in strijd is met de waarheid. Laster is de zwaarste vorm van belediging in het wetboek van strafrecht en kent een maximumstraf van twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van 19.500 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden