Naschrift

Patrick Hinga (1983-2019), de Keniaanse straatjongen die plotsklaps een beroemdheid werd

De Keniaanse Patrick Hinga voor en na (r) zijn afkickpoging. Beeld *

Hij leefde op straat, verslaafd aan heroïne en zijn eten vond hij op afvalhopen. Weinigen kenden zijn naam. Maar twee jaar geleden werd Patrick Hinga een beroemdheid en sensatie op de sociale media in Kenia.

In oktober 2017 was hij op zoek naar etensresten op de markt van Wangige, een plaats net even buiten de hoofdstad Nairobi. Daar zag hij een voormalige klasgenote en riep haar naam. Wanja Mwaura schrok toen ze een ondervoede man in vodden zag met uitpuilende ogen. Maar ze was ook geïntrigeerd omdat hij haar naam wist. Hinga moest zich voorstellen want de verpleegkundige herkende de jongen niet meer bij wie ze jarenlang in de klas zat.

Hinga was een doorsnee leerling. Thuis ging het minder goed en na de zoveelste ruzie met zijn ouders trok hij in bij zijn grootmoeder. In 1999 ging hij naar de middelbare school en dat was de tijd dat hij in contact kwam met drugs. Toen zijn grootmoeder stierf ging hij nog meer drugs gebruiken en werd uiteindelijk in de tweede klas van school gestuurd. Hij begon aan zijn leven als straatjongen.

De maaltijd die zijn leven veranderde

Tot die oktoberdag twee jaar geleden zijn leven veranderde. Hinga zei tegen zijn vroegere schoolvriendin Mwaura dat hij niets van haar wilde en haar slechts gedag wilde zeggen. Zij troonde hem echter mee naar een restaurant en bestelde wat ze zich herinnerde als zijn lievelingsmaal: varkensvlees met aardappelpuree. Hij at gulzig zijn bord leeg maar had moeite zich te concentreren op hun gesprek. Hij vertelde haar dat hij verslaafd was en graag wilde afkicken maar niet wist hoe.

Na de maaltijd hielden ze contact. De verpleegkundige wilde hem helpen om van de drugs af te komen, maar een korte tijd in een afkickcentrum kost al gauw rond duizend euro. Toen ze overtuigd was dat het hem menens was, begon ze een crowdfunding op Facebook. Het lukte haar bijna de helft van het benodigde bedrag in te zamelen en overtuigde een afkickcentrum in Nairobi om hem op te nemen als zij beloofde om de rest van het bedrag later te betalen.

Hinga toonde zich een modelpatiënt die echt van zijn verslaving af wilde. Mwaura lukte het echter niet meer geld bijeen te krijgen tot een zakenman besloot haar berichten op Facebook te delen onder zijn grote netwerk. Dat leverde een nieuwe en veel grotere stroom geld op en Hinga kon zelfs deelnemen aan een langer afkickprogramma.

Winkel en huisje

Terwijl Hinga in de kliniek zijn best deed om van zijn verslaving af te komen, werd met het resterend geld van de crowdfunding een winkeltje en een huisje voor hem gehuurd. Toen Hinga in januari vorig jaar de kliniek verliet was hij nauwelijks herkenbaar. Hij zag eruit als elke doorsnee Keniaan en begon vol goede moed aan zijn nieuwe bestaan als winkelier.

Zijn verhaal was op Facebook op de voet gevolgd door tienduizenden Kenianen. Jongeren zagen hem als hoopvol voorbeeld en ouderen gebruikten zijn verhaal om hun kinderen op het hart te drukken van de drugs af te blijven. Door zijn bekendheid werd 'Hinga's shop' in het begin bezocht door mensen die vaak van ver kwamen om de beroemdheid met eigen ogen te zien.

Maar eind vorig jaar doken berichten op dat hij weer drugs was gaan gebruiken. Hij liet zijn winkeltje in de steek. Allerlei mensen probeerden hem te overtuigen zich weer te laten opnemen. Ook zijn vroeger schoolvriendin Mwaura. Ze schreef op haar Facebookpagina: "Het gevecht tegen drugverslaving is niet makkelijk. Oordeel niet te hard over Hinga. Het is een ziekte. Laten we voor hem bidden."

Het mocht niet baten. Vorig weekend kreeg hij plotseling ernstige maagklachten. Vrienden brachten hem naar een ziekenhuis waar hij kort na opname overleed.

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl. Lees meer naschriften op trouw.nl/naschrift.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden