Patriarch wijst hoge heren in Davos op het hogere

GENEVE - De oecumenische patriarch van Constantinopel, Bartholomeüs I, heeft de politieke en financiële leiders op het jaarlijkse Wereldforum van de economie in Davos, Zwitserland, op het hart gedrukt 'niet van brood alleen te leven'.

Geld en macht zijn er ten dienste van de mensheid, niet andersom, zei de geestelijke leider van de 300 miljoen orthodoxe christenen, die zelden dit soort wereldse milieus toespreekt.

De patriarch betoonde zich geen spirituele puritein voor wie elke economische activiteit bij voorbaat verkeerd is; hij onderstreepte de goede mogelijkheden van 'globalisering' in de economie, het thema van de conferentie in Davos. “Maar het lijdt geen twijfel dat de menselijke persoon boven de economische activiteit staat en economische vooruitgang heeft alleen maar nut als zij de niet-economische waarden van de cultuur bevordert.

Internationale samenwerking in economie, telecommunicatie en handel heeft de zegen van patriarch Bartholomeüs, maar ze moet de hogere waarden niet verslinden: denken, kunst, contemplatie. “Wat wint de mensheid er echt bij als door de globalisering de grondbeginselen van het samenleven zoals gerechtigheid en solidariteit tussen mensen en volkeren in de verdrukking komen?”

De patriarch vergeleek de economische globalisering met de wereldwijde oecumene van de kerken en stelde deze laatste aan de Davos-gangers ten voorbeeld: “Bevorder de globalisering van de liefde, in plaats van haat en hypocrisie - bevorder gemeenschap en samenwerking in plaats van concurrentie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden