Commentaar

Patriarch Kirill kritiseert Europa. Laat hij liever naar zijn eigen Rusland kijken

Protestactie voor de Russische ambassade in Warschau. Beeld afp
Protestactie voor de Russische ambassade in Warschau.Beeld afp

Hun gedeelde afkeer van West-Europa moet de Polen en Russen dichterbij elkaar brengen. De Russische patriarch Kirill, leider van de Russisch-orthodoxe kerk, bezocht deze week de rooms-katholieke kerk in Polen. In een gemeenschappelijke verklaring roepen de Russische patriarch en de Poolse bisschoppen op tot verzoening tussen de beide landen, die een bloedige geschiedenis delen.

Verzoening is mooi. Jammer dat de motor van die verzoening nu wordt gezocht in een afkeer van West-Europese waarden. In een gemeenschappelijk schrijven waarschuwen de kerkleiders voor mensen die onder het mom van de vrijheid de Tien Geboden uithollen.

Kirill verwijt West-Europa zijn materialisme. Laat de allerheiligste patriarch zich liever eens inspannen voor de oude mensen die in zijn eigen land op de stoep worteltjes verkopen om te overleven, terwijl de Porsches van de nieuwe rijken over de straten scheuren, de nieuwe rijken die het bladgoud van Kirills kerken betalen. Intussen kent West-Europa een verzorgingsstaat die allen een bestaansminimum biedt.

Kirills woordvoerder, metropoliet Ilarion, schrijft deze week in de Poolse krant Gazeta Wyborcza dat Europa in een zedelijke crisis verkeert. Het bewijs daarvoor zouden de lage geboortecijfers zijn. Laat de metropoliet eens naar zijn eigen land kijken. In het orthodoxe Rusland, net als trouwens in het katholieke Polen (en katholiek Italië, Oostenrijk, Spanje) zijn de geboortecijfers lager dan in liberalere landen als Zweden, Nederland en Frankrijk.

Dat de Poolse bisschoppen het document vol kritiek op West-Europa mede-ondertekenen, baart zorgen. Het Vaticaan streeft al jaren naar katholiek-orthodoxe toenadering, en tegen zulke verbroedering kan niemand iets hebben. Maar als katholieken en orthodoxen zich verbroederen door gezamenlijk op het 'onzedelijke' West-Europa in te hakken, komen de Westerse protestanten in de knel. Dat zijn wel degenen die de christelijke dialoog gaande houden en de Wereldraad van Kerken medefinancieren. Zij krijgen stank voor dank.

Toevallig viel Kirills bezoek aan Polen gisteren samen met het vonnis van de rechter in Rusland, die drie leden van de band Pussy Riot schuldig bevond aan vandalisme. Zij waren tijdens de recente verkiezingscampagne de kathedraal van Moskou binnengedrongen om te protesteren tegen president Poetin. Deze zaak toont de kloof tussen de orthodoxe kerk en de wereld van internet, waar de vrouwen van Pussy Riot steun krijgen uit het Westen. Deze polarisatie is verschrikkelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden