PATIJN

Het referendum blijkt voor sommige politici onverteerbare kost, getuige redeneringen als: 'Ik ben gekozen om beslissingen te nemen en dan gaat het niet aan dat 'gewone' burgers zo'n besluit ongedaan maken'. Of: 'Als je het niet met een beslissing eens bent, moet je de volgende keer maar op een andere partij stemmen'. En: 'Mensen komen pas tegen een besluit in het geweer als het in hun eigen achtertuin speelt; allemaal eigenbelang dus'.

ANITA LOWENHARDT

Burgemeester Patijn van Amsterdam gaat nog een forse stap verder. Hij vindt dat het niet aangaat dat maatschappelijke organisaties geld steken in een referendum tegen overheidsbesluiten. Als voorbeeld noemde hij Natuurmonumenten, dat uitzendkrachten inhuurde om handtekeningen voor het aanvragen van een referendum over de geplande woonwijk IJburg in het IJmeer in te zamelen. Hij trok een ongelukkige vergelijking met drugshandelaren die een referendum over het drugsbeleid zouden financieren, nam die - met excuses aan Natuurmonumenten - terug en kwam met een nieuwe vergeljking: de ANWB die een referendum over het parkeerbeleid zou initiëren.

Het zijn prachtvergelijkingen. De gemeente Amsterdam steekt, uiteraard na instemming van de gemeenteraad, veel gemeenschapsgeld in een reclamecampagne om de Amsterdammers warm te maken voor IJburg en Natuurmonumenten gebruikt geld van haar leden voor een tegencampagne. Amsterdam verdient miljoenen gemeenschapsgeld met het betaald parkeren en de ANWB gebruikt geld van haar leden, natuurlijk na hen geconsulteerd te hebben, voor bijvoorbeeld een referendum voor of tegen betaald parkeren 's avonds of op zondag.

De democratie ten top, want de meerderheid beslist, zoals die ook besloot tot het instellen van het referendum. Natuurlijk, we delegeren besluiten over hoe de stad en het land reilt en zeilt aan politici, die daar hun hobby of beroep van maken. Maar, als zij besluiten nemen waar een meerderheid van de 'gewone' burgers het niet mee eens is (zoals met de stadsprovincies Amsterdam en Rotterdam) dan kan die twee dingen doen. Wachten op de volgende verkiezingen of proberen een referendum van de grond te krijgen. Of dat het initiatief is van een enkeling, die daarvoor geld inzamelt, of van een vereniging die daartoe geld van leden aanwendt, is daarbij volstrekt irrelevant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden