Patiëntfederatie bekijkt ethiek van studie longkanker

amsterdam – De geneesmiddelencommissie van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties gaat alsnog beoordelen of een studie naar een nieuw middel tegen longkanker, wel ethisch is opgezet voor de deelnemende patiënten.

Voorzitter Frits Lekkerkerker heeft van Menzis twee commentaren ontvangen van een Duitse en een Franse medisch expert, die stevige kritiek hebben op de studie, die momenteel loopt in 40 Nederlandse ziekenhuizen.

Gisteren werd bekend dat de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek CCMO het wetenschappelijk onderzoek, opgezet rond een nieuw kankermedicijn van fabrikant Eli Lilly, positief heeft beoordeeld. De fabrikant is ook de belangrijkste financier van het onderzoek. De CCMO besloot tot een nader onderzoek na een klacht van zorgverzekeraar Menzis.

Volgens Menzis is de studie onethisch, omdat aan de 1500 deelnemers de standaardbehandeling voor longkanker wordt onthouden. De onderzoekers bestrijden dat. Volgens Menzis lopen patiënten een onnodig overlijdensrisico. De CCMO vindt dat de studie goed opgezet en ziet geen ethische bezwaren.

Volgens Lekkerkerker is de discussie over de ethische toetsing nu afgerond. Lekkerkerker heeft in deze kwestie twee petten op: hij is ook voorzitter van de Nederlandse vereniging van medisch-ethische toetsingscommissies. Zeker tien aangesloten ethische commissies hebben de longkankerstudie getoetst.

Lekkerkerker vindt dat Menzis in de eerste plaats de beroepsgroep, in dit geval de longartsen in Nederland, moet aanspreken op het onderzoek. „Ik stel vast dat de studie is geaccepteerd door alle vooraanstaande longartsen in Nederland. Je kunt zo’n studie ook niet zomaar stoppen, er zijn misschien al wel duizend patiënten in het onderzoek opgenomen. Als je nu stopt, kunnen die gegevens niet meer worden gebruikt. Dat zou dramatisch zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden