Patiëntenverenigingen willen gedragscode voor sponsorgeld

Patiëntenorganisaties gaan een gedragscode opstellen voor de omgang met sponsors als de farmaceutische industrie. Dit jaar nog moet de code klaar zijn.

Nog niet een op de vijf patiëntenorganisaties heeft een eigen beleid voor sponsoring door het bedrijfsleven, blijkt uit een peiling onder 150 verenigingen. De enquête werd uitgevoerd door DGV, Instituut voor verantwoord medicijngebruik.

De farmaceutische industrie draagt gemiddeld 8 procent bij aan de begroting van organisaties die zich laten sponsoren. Maar DGV vond ook een uitschieter: een vereniging die 60 procent van het budget van de industrie ontvangt.

Gisteren presenteerde het instituut de uitkomsten in Den Bosch en kreeg er stevige kritiek op het onderzoek. Volgens patiëntenorganisaties is er geen bewijs gevonden dat sponsors onaanvaardbare invloed uitoefenen. Niettemin willen de verenigingen een gedragscode.

In februari meldde Trouw na onderzoek dat de farmaceutische industrie veel geld steekt in sponsoring van patiëntengroepen. Een mediacampagne van het Astma Fonds voor de longaandoening COPD werd voor een groot deel gefinancierd door producenten van middelen tegen astma en COPD. De Stichting Bloedlink, voor patiënten met erfelijke hart- en vaatziekten, kreeg in 2004 ruim 200000 euro van producenten van cholesterolverlagers.

De nieuwe spelregels zullen worden opgesteld door het samenwerkingsverband NPCF, de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie. De NCPF gaat zich mede baseren op een code van het Instituut voor Sponsoring en Fondswerving.

Over het toezicht op naleving van de gedragscode zijn gisteren nog geen beslissingen genomen. Een aantal patiëntenorganisaties vindt dat sancties niet nodig zijn, omdat 'de branche heel goed weet dat men zich geen fouten kan veroorloven', aldus een deelnemer aan de conferentie.

Voorzitter Winnie Sorgdrager van het Fonds PGO, dat namens de overheid subsidiegeld verdeelt, liet eerder deze week al weten dat het al of niet ondertekenen van een gedragscode in de toekomst bepalend kan worden voor het verlenen van subsidie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden